Protest tegen abortus in Marokko in 2012
NOS Nieuws

Marokko neemt soepelere abortuswet aan

Abortus is in Marokko voortaan toegestaan na verkrachting of incest. Ook als blijkt dat de foetus ernstig misvormd is, mag deze worden weggehaald. Vrijdagavond werd de nieuwe Marokkaanse abortuswet aangekondigd.

Volgens de huidige wet was abortus alleen toegestaan als het leven van de moeder ernstig in gevaar was. Per dag zouden 600 tot 800 vrouwen zich illegaal laten aborteren door artsen of kruidendokters met gevaar voor de gezondheid en zelfs het risico op de dood. Artsen die hieraan meewerken riskeren een celstraf tot wel twintig jaar en ook de vrouw zelf kan achter de tralies belanden.

In januari barstte in Marokko het debat over abortus los. Aanleiding was het ontslag van gynaecoloog en pleiter voor een soepelere abortuswet, Chafik Chraibi, na zijn optreden in een Frans tv-programma. Naar aanleiding van de discussie gaf koning Mohamed VI de minister van Justitie en Islamitische Zaken opdracht samen met de Nationale Raad voor de Mensenrechten (CNDH) de wet te herzien, binnen de kaders van de islam.

Alleenstaande moeders

Hoewel de verruiming van de wet wordt gezien als een grote stap vooruit, beseffen de verschillende partijen dat er meer nodig is om het aantal illegale abortussen terug te dringen. In Marokko is het vaak nog een schande om een alleenstaande moeder te zijn. Kinderen van alleenstaande moeders kunnen niet worden erkend en ondervinden daar hun hele leven last van.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl