Huizenruil is populair, vooral in Amsterdam
Corinne heeft een huis in Twisk. Hans en Mariet wonen in Amsterdam-Zuid. Maar niet dit weekend. Ze hebben van huis geruild omdat Corinne graag in Amsterdam wil zijn en het stel uit Amsterdam even wil uitwaaien in de kop van Noord-Holland.
Ze hebben elkaar gevonden via huizenruil.com. De grootste van de drie sites die in Nederland huizenruil aanbieden. Huizenruil.com heeft 2300 Nederlandse deelnemers, bij Homelink zijn 750 huiseigenaren aangesloten en Intervac heeft 500 actieve ruilers.
Huizenruil en Homelink maken onderdeel uit van een groot internationaal netwerk, waardoor het mogelijk is om ook met huiseigenaren over de wereld te ruilen van woning.
Groeiend aanbod
Hans en Mariet bieden hun huis al vier jaar te ruil aan. En hebben al in woningen gezeten van mensen in de Pyreneeën en Sevilla en ze gaan binnenkort naar Mexico. Alle woningen hebben ze gevonden via de internationale website.
De afgelopen jaren, vooral sinds de economische crisis, groeit het aanbod van ruilhuizen. Volgens Homeexchange.com, de moederwebsite van het Nederlandse huizenruil.com, komen er per jaar ruim 200 nieuwe deelnemers in Nederland bij. Een groei van 12 procent. Nederland scoort hoog in het ruilhuizenaanbod. Amsterdam is gewild en staat op de derde plaats na New York en Parijs.
Geen Airbnb
Sinds de opkomst van Airbnb is het particulier verhuren van huizen enorm populair. Maar het ruilen van huizen gaat uit van andere principes. Belangrijkste verschil is dat ruilers er niets aan verdienen, de ruil is gratis. Het gaat uit van wederzijds vertrouwen, staat op alle sites. Daar zijn ook tips te vinden over hoe de ruil werkt. Lid worden van de website kost wel geld. Sites vragen een abonnementsgeld variërend van 79 tot 130 euro per jaar.
Zondagmiddag is oprichter Ed Kushins van HomeExchange in Amsterdam. Hij is uitgenodigd om te spreken op een congres over deeleconomie.