Justin Gatlin
NOS Sport

Gatlin razendsnel op 100 meter in Doha

Een prima start van het seizoen voor Justin Gatlin. De Amerikaanse sprinter heeft er vrijdag geen twijfel over laten bestaan wie er het best in vorm is op de 100 meter.

Gatlin won de Diamond Leaguewedstrijd in Doha met overmacht. Gatlin noteerde een tijd van 9,74. Hij vestigde daarmee een nieuwe persoonlijk record en een nieuwe beste seizoenstijd. De Jamaicaan Asafa Powell kwam eerder dit jaar tot 9,84.

Gatlin gaf onder anderen zijn landgenoot Mike Rodgers het nakijken. Die werd tweede in 9,96. Brons was er voor Keston Bledman uit Trinidad en Tobago in 10,01. Hij was nipt sneller dan Kim Collins. De 39-jarige sprinter uit Saint Kitss en Nevis werd vierde in 10,03. Wereldrecordhouder Usain Bolt uit Jamaica deed, net als zijn landgenoot Powell, niet mee.

Gatlins 9,74 was de vijfde tijd ooit. Alleen Usain Bolt (9,58 WR), Tyson Gay en Yohan Blake (beiden 9,69) en Asafa Powell (9,72) waren ooit sneller.

Gatlin besefte als geen ander hoe goed zijn tijd was. "Dit was een magische avond", jubelde de Amerikaan na zijn zegetocht. "Doha is een geweldige plek om te lopen en met deze tijd heb ik wel een statement gegeven, denk ik."

200 meter vrouwen

Allyson Felix heeft indruk gemaakt op de 200 meter in Doha. De Amerikaanse snelde overtuigend naar de winst en liet als tijd 21,98 noteren. Daarmee is ze de snelste atlete van dit seizoen op de sprintafstand. Bovendien evenaarde ze het Diamond Leaguerecord van de Jamaicaanse Veronica Campbell-Brown.

Felix hield de Ivoriaanse Murielle Ahouré achter zich. Zij finishte na 22,29. De derde plek was voor Anthonique Strachan uit de Bahama's (22,69). Dafne Schippers deed niet mee in Doha, omdat ze zich voorlopig bezighoudt met de zevenkamp.

Hinkstap

De 21-jarige Cubaan Pedro Pablo Pichardo sprong in Doha over de magische barriere van achttien meter. Hij sprong 18,06 meter. Dat is de derde prestatie aller tijden na wereldrecordhouder Jonathan Edwards (18,29) en Kenny Harrison (18,09). Olympisch kampioen Christian Taylor deed weinig voor Pichardo onder: hij sprong 18,04 meter.

Verslagen

Mo Farah leed een opvallende nederlaag op de drie kilometer. De Engelsman moest Hagos Gebrhiwit voor zich dulden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl