Een schip met Rohingya-migranten, gisteren in de Thaise wateren
NOS Nieuws

VN wijt migrantencrisis aan beleid Birma

De VN zegt dat de migrantencrisis op de Golf van Bengalen zal voortduren, tenzij de regering van Birma ophoudt met het discrimineren van de Rohingya, een moslimminderheid.

De VN-commissaris voor de Mensenrechten Zeid Ra'ad al-Hussein roept Birma op de discriminerende maatregelen tegen de minderheid in te trekken door de groep burgerrechten te verlenen. Anders houdt de crisis niet op, staat in een verklaring van Zeid.

De Rohingya leven ook in Bangladesh en Saudi-Arabië, en vormen ook daar een minderheid.

Golf van Bengalen

Duizenden migranten uit Bangladesh en Birma zwerven op boten rond op de Golf van Bengalen en de Zee van Andaman, dichter bij de kust van Birma. In de afgelopen dagen zijn ongeveer 2000 vluchtelingen aan land gekomen in Maleisië en Indonesië, maar beide landen zeggen dat de grens daarmee bereikt is.

Vissersboten hebben zich ontfermd over zo'n 800 uitgedroogde migranten en hen aan land gebracht in Thailand en Indonesië. De migrantenschepen worden vaak op zee door de bemanning verlaten. Veel schepen worden door Thailand en Indonesië tegengehouden of teruggestuurd. Het doel van de vluchtelingen is in de meeste gevallen Maleisië.

Thailand waarschuwt

De Thaise premier Prayuth heeft vanochtend gewaarschuwd dat er als er meer Rohingya naar Thailand komen, zij de banen van de Thaise bevolking zullen inpikken. Thailand organiseert eind deze maand een regionale topconferentie over de migrantencrisis. Het land zegt nu al dat het niet de middelen heeft om de migranten op te vangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl