NOS Nieuws

Barbecuetang verwijderd uit slangenmaag

'Je kan het merk door zijn huid heen lezen'

In Australië heeft een python een bijzondere operatie ondergaan. Een dierenarts moest een barbecuetang uit de maag van de slang verwijderen. "Je kon de merknaam van de tang door zijn huid heen lezen", zegt zijn eigenaar.

De python, die Winston heet, slokte de tang op toen zijn baasje hem een dode rat aan het voeren was. "Ik probeerde de tang nog terug te trekken", vertelt de eigenaar aan nieuwszender ABC News. "Maar dat mocht niet baten. Toen ik even later terugkwam, had Winston de tang helemaal doorgeslikt."

Toen de doos openging, zag ik meteen dat een er een operatie nodig was

Dierenarts Oliver Funnell

Hij belde meteen de dierenarts. Die kon niet geloven dat de slang zo'n groot voorwerp had opgegeten. "Ik dacht dat het om een pincet ging", vertelt dierenarts Oliver Funnell. "Maar toen de doos openging, zag ik meteen dat een er een operatie nodig was."

  • The University of Adelaide
    De metalen tang is op deze foto goed te zien
  • The University of Adelaide
    De eigenaar vertelde dat hij zijn ogen niet geloofde toen hij de vorm in Winston zag
  • The University of Adelaide
    Winston net na de operatie

Volgens Funnell kan zo'n ingreep levensgevaarlijk zijn. "Bij reptielen kun je maar op één manier snijden. De kans is erg groot dat je het hart of de longen raakt. Maar het was te gevaarlijk om de tang uit de slang te trekken, dus ik moest wel opereren."

De ingreep duurde 25 minuten en de tang kon uiteindelijk vrij eenvoudig verwijderd worden. Winston overleefde de ingreep en is op dit moment aan het herstellen. De eigenaar is erg geschrokken van het voorval. "Ik pas de volgende keer wel op met voederen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl