Uniform van buitengewoon opsporingsambtenaar
NOS Nieuws

Gemeenten willen opbrengst boetes in eigen kas

Gemeenten willen dat het geld van sommige boetes die op hun grondgebied worden uitgeschreven in de gemeentekas terechtkomt. Buitengewoon opsporingsambtenaren van de gemeenten, de zogenoemde boa's, moeten de bevoegdheid krijgen om 'kleinere' boetes uit te delen voor fietsen zonder licht, niet-handsfree bellen en door rood rijden, zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Op dit moment mogen alleen agenten dergelijke verkeersovertredingen beboeten. Volgens de VNG komen politieagenten nauwelijks toe aan het beboeten van kleine overtredingen. Daarom willen de gemeenten het zelf gaan doen.

Ook boa's schrijven nu bonnen uit, maar dat is alleen voor foutparkeren en het dumpen van afval. De opbrengst daarvan gaat direct naar de staatskas. De gemeenten lopen daardoor miljoenen euro's mis. De VNG vindt dat onrechtvaardig.

Eigen boetesysteem

Tot 1 januari kregen gemeenten nog een vergoeding van 25 tot 40 euro per uitgeschreven bon, maar die regeling is afgeschaft. Lokale overheden denken nu na over de invoering van een eigen boetesysteem, waarmee gemeentelijke bekeuringen zelf verstuurd en geïnd kunnen worden.

Uiteindelijk beslist het Rijk over de vraag of boa's ook boetes mogen gaan uitschrijven. Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil nog niet reageren op de plannen.

Maar Pieter van Vollenhove, voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid, laat via Twitter weten dat het geen goed idee is om een nieuw soort gemeentelijke politie in het leven te roepen. "Dat was geenszins de bedoeling bij de komst van de Nationale Politie!", twittert Van Vollenhove.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl