Jonge militair in de stad Bambari
NOS Nieuws

Kindsoldaten Centraal-Afrikaanse Republiek vrij

Unicef meldt dat de gewapende groepen in de Centraal-Afrikaanse Republiek zich aan hun belofte hebben gehouden en 357 kindsoldaten hebben vrijgelaten. Unicef sloot onlangs een akkoord met de strijders waarin ze afspraken dat die al hun kindslaven zouden vrijlaten.

Volgens de VN-organisatie voor kinderrechten is het de grootste vrijlating van kindsoldaten in de CAR sinds de gevechten in 2012 begonnen.

De 357 kinderen, onder wie ook tientallen meisjes, kwamen vrij tijdens drie ceremonies in de buurt van de stad Bambari. Veel van hen maakten deel uit van de anti-Balaka-milities, de verzamelnaam voor christelijke milities die vechten tegen islamitische rebellen. Unicef vangt de kinderen op, geeft ze psychologische begeleiding en gaat op zoek naar de ouders van de kinderen om ze thuis te kunnen brengen.

Unicef hoopt dat nu snel meer kindsoldaten vrijkomen. Tussen de 6000 en 10.000 kinderen in het land werken gedwongen voor rebellengroepen, niet alleen als soldaat maar bijvoorbeeld ook als kok, boodschapper of seksslaaf.

Maandag sloten rebellengroepen een vredesakkoord met de regering van de CAR.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl