VVV-Venlo viert de overwinning in Oss
NOS Voetbal

VVV ondanks alles ambitieus in play-offs

Een verouderd stadion, rode cijfers, slecht voetbal. Het leek een verloren seizoen voor VVV-Venlo in de eerste divisie. Maar het kan verkeren: VVV greep zijn laatste kans, versloeg afgelopen weekend kampioen NEC en plaatste zich voor de play-offs.

En na de 2-1 overwinning van afgelopen maandag tegen FC Oss staan de Limburgers met één been in de volgende ronde van het promotie-degradatietoernooi. Dus gaan in Venlo de geel-zwarte harten weer wat sneller kloppen.

In de fanshop staan mensen in de rij om een kaartje te bemachtigen voor de return tegen Oss, vrijdag in De Koel. “Nou wil ik weer een keer gaan kijken”, zegt een oudere dame. “Ze moeten promoveren, hè. Dat zou wat zijn. Ik ben een echte VVV’er.”

Krantencollage

De supporters zijn bepaald niet verwend, de afgelopen twee seizoenen in de Jupiler League. Een krantencollage aan de wand bij de entree van stadion De Koel doet de succestijden van weleer herleven. De verrassende promotie in 2007. Een uitzinnige menigte op het veld en tijdens de huldiging in de stad. “Dat waren nog eens mooie tijden”, constateert directeur Marco Bogers.

Hij weet dat de realiteit van nu is dat VVV is verworden tot een club in (financieel) zwaar weer. De KNVB veroordeelde VVV tot categorie 1, de groep van armlastigste clubs. “Dus dat betekent dat we onze maatregelen moeten nemen. Letten op de kosten. Saneren waar het nodig is. En dat zit dan met name in personeelslasten en salariskosten van spelers.”

Tegelijkertijd is Bogers het gesprek aangegaan met de gemeente Venlo in de hoop daar een helpende hand te vinden. “We gaan ervan uit dat er iets gaat komen, maar daar kunnen we nog niet zo veel over zeggen.”

Romantici

De selectie van VVV traint op het hoofdveld van stadion De Koel, het oude complex dat door romantici wordt geprezen om zijn sfeer. Een tribune met staanplaatsen. De spelers die via de beroemde trappen het veld betreden. Maar de realiteit is dat, na het stuklopen van de plannen voor een nieuw stadion, De Koel dringend een opknapbeurt behoeft.

De befaamde trappen bij stadion De Koel

Maurice Steijn, de trainer van VVV, probeert er met beperkte middelen het beste van te maken. Het resulteerde in een wisselvallig seizoen. “We begonnen redelijk, maar daarna hebben we het een aantal maanden heel moeilijk gehad. We hebben ook doorgeselecteerd. Iedereen sprak van een overgangsjaar. De club had afgezien van de doelstelling om de play-offs te halen. Maar wij vonden met de spelersgroep dat wij daar wel toe in staat waren. Dus uiteindelijk heeft het een goede wending gekregen.”

Lange weg

De weg naar de eredivisie is nog lang. Als VVV afrekent met FC Oss, wacht NAC Breda of Go Ahead Eagles. Als die eredivisie-horde al genomen wordt, krijgen de Limburgers nog te maken met Emmen of provinciegenoot Roda JC.

Mocht het Venlose droomscenario werkelijkheid worden, dan is het aan technisch adviseur Stan Valckx om voor komend seizoen een waardige ploeg op de been te krijgen. “Ondanks alles zijn we zeer ambitieus. We proberen een betere, een kleinere en een goedkopere selectie samen te stellen.”

En dat kan, meent Valckx. De voetbalmarkt loopt vol met spelers die op zoek zijn naar een club. “Vorig seizoen kwamen er zo’n honderd spelers op straat te staan, komende zomer zijn dat er misschien wel 150. Dus het aanbod is gigantisch.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl