NOS Nieuws

Arrestaties, wapenvondst voor bezoek prins Charles aan Ierland

In aanloop naar een bezoek van de Britse kroonprins Charles heeft de politie van Ierland zes mannen aangehouden. Bij in totaal twintig huiszoekingen in het hele land werden explosieven en wapens gevonden, zegt de politie.

De Britse troonopvolger bezoekt volgende week Ierland met zijn vrouw Camilla. Volgens een woordvoerder is er geen concreet bewijs dat Charles doelwit was van de verdachten, maar wil de politie in aanloop naar het bezoek geen risico's nemen.

De zes opgepakte mannen hebben volgens Ierse media banden met de splintergroeperingen Continuity IRA en Real IRA. Twee mannen werden gearresteerd in het graafschap Leitrim, niet ver van de plek waar Charles volgende week zijn oudoom Lord Mountbatten herdenkt.

Lord Mountbatten

Mountbatten kwam in 1979 om door een aanslag in Ierland. Zijn schip werd opgeblazen door het Ierse Republikeinse Leger (IRA). De aanslag maakte een grote indruk op destijds 29-jarige Charles, die een nauwe band had met Mountbatten.

De moord op Mountbatten wordt gezien als een van de belangrijkste aanslagen van de IRA. Mountbatten was de laatste onderkoning van India en bevelhebber van de geallieerde troepen in Azië tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl