Het is onduidelijk wat er is gebeurd met de Noord-Koreaanse minister van Defensie
NOS Nieuws

'Geëxecuteerde' minister Noord-Korea leeft mogelijk nog

De Noord-Koreaanse minister Hyon van Defensie is mogelijk nog in leven. Gisteren meldde de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst dat de bewindsman was geëxecuteerd, maar enige tijd later werd die verklaring afgezwakt.

Volgens een medewerker van de inlichtingendienst is er wel informatie ontvangen over het feit dat Hyon is geëxecuteerd, maar die gegevens moeten nog worden onderzocht. Het kan ook zijn dat Hyon alleen uit zijn functie is gezet en nog leeft.

Gewist

De minister is volgens een Zuid-Koreaans parlementslid eergisteren nog op tv verschenen. "Dat kan natuurlijk archiefmateriaal zijn geweest", zegt NOS-correspondent Marieke de Vries. "Maar meestal wordt al het beeldmateriaal van een geëxecuteerde meteen uit alle archieven gewist en zeker niet nog een keer op tv vertoond."

De Zuid-Koreaanse veiligheidsdienst liet gisteren weten dat Hyon was geëxecuteerd omdat hij in slaap was gevallen bij een evenement waarbij ook Kim Jong-un aanwezig was. Hij zou de doodstraf hebben gekregen voor ontrouw en gebrek aan respect voor de leider van Noord-Korea. Ook zou hij Kim een paar keer hebben tegengesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl