Het datacentrum van de NSA in de Amerikaanse staat Utah
NOS Nieuws

Inperking dataopslag NSA stap dichterbij

De VS gaat misschien de mogelijkheden inperken van inlichtingendienst NSA. Het Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met een wet die de NSA verbiedt massaal telefoongegevens op te slaan.

De NSA verzamelt op grote schaal informatie over telefoongesprekken binnen de VS. Er wordt niet afgeluisterd, maar wel wordt geregistreerd welk nummer wordt gebeld, wanneer en hoelang. Het programma is bedoeld om terroristen op te sporen, maar de VS erkent dat er nog nooit een aanslag mee is voorkomen.

Onder de nieuwe wet zou de NSA zelf geen gegevens meer mogen opslaan, maar kunnen die via een rechter nog wel worden opgevraagd bij de telefoonbedrijven.

Klokkenluider Edward Snowden

Het programma werd in het geheim opgestart na de aanslagen van 9/11. Klokkenluider Edward Snowden maakte het bestaan ervan in 2013 wereldkundig. Als de wet wordt aangenomen, is het de belangrijkste maatregel die volgt uit zijn openbaringen.

De wet, die werd gesteund door Democraten en Republikeinen, is met 338 van de 435 stemmen aangenomen. Het voorstel moet nog door de Senaat worden goedgekeurd.

Eerder sneuvelde een soortgelijke wet in de Senaat, maar de kans van slagen is nu groter. De toestemming voor het programma loopt 1 juni af en er wordt druk onderhandeld tussen voor- en tegenstanders over of en hoe het programma verder moet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl