Wilsverklaring
NOS Nieuws

Zaak Heringa wakkert discussie rond hulp zelfdoding aan

Dat Albert Heringa, die zijn 99-jarige moeder hielp bij zelfdoding, is ontslagen van rechtsvervolging, is een "opmerkelijke" ontwikkeling.

Johan Legemaate, hoogleraar Gezondheidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, verwacht geen onmiddellijke consequenties van deze uitspraak. "Maar hier gaat wel een signaal van uit", zegt Legemaate in het NOS Radio 1 Journaal.

De uitspraak van het Gerechtshof in Arnhem zal leiden tot een "behoorlijke maatschappelijke discussie", verwacht Legemaate. "Dat debat was er al, maar nu zal de vraag nog meer worden opgeworpen of de wet moet worden verruimd."

Noodsituatie

Volgens Legemaate zegt de rechter in Arnhem dat hulp bij zelfdoding door niet-artsen in bijzondere omstandigheden aanvaardbaar is. "De rechter doorbreekt hiermee het gesloten systeem dat alleen artsen hulp bij zelfdoding mogen geven en euthanasie mogen uitvoeren."

Legemaate wijst er wel op dat volgens het Gerechtshof in dit geval sprake was van een noodsituatie; de moeder van Heringa leed zowel fysiek als psychisch en wilde een einde aan haar leven maken, maar er was geen arts die haar bij deze wens wilde helpen.

Cassatie

In het geval van Heringa staat volgens Legemaate vast dat zorgvuldig en transparant is gehandeld. "Als dat in andere situaties ook zo gaat, kun je zeggen: oké. Maar het probleem is dat dit niet altijd gebeurt. Dat is een potentieel zorgwekkende ontwikkeling, omdat dit kan betekenen dat familie te snel tot actie overgaat met het gevaar van misbruik."

Helemaal gesloten is de zaak Heringa nog niet, want het staat in de ogen van Legemaate vast dat het OM in cassatie gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl