Veel mensen zullen een melding als deze hebben gehad
NOS Nieuws

Vijf vragen over de grote internetstoring

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

Een storing aan het begin van de middag maakte het voor veel mensen en bedrijven moeilijk en soms onmogelijk om te internetten. De storing kwam door een onderhoudsprobleem bij de Amsterdam Internet Exchange. Maar wat is dat? En waarom zijn de gevolgen zo groot? Vijf vragen aan NOS-techredacteur Rachid Finge.

Wat is de Amsterdam Internet Exchange?

De Amsterdam Internet Exchange, vaak kortweg AMS-IX genoemd, is het grootste internetknooppunt van Nederland en het op één na grootste knooppunt ter wereld (het grootste staat in Frankfurt). De netwerken van veel internetaanbieders komen op AMS-IX bij elkaar, nationaal en internationaal. AMS-IX is daarmee een belangrijke spil op het internet.

Wat ging er mis?

Volgens de AMS-IX is er een fout gemaakt bij onderhoudswerkzaamheden. Door die fout ging een belangrijk deel van het knooppunt plat en kon het al het internetverkeer niet meer aan. Sommigen zeggen dat AMS-IX nog maar 10 procent van zijn normale capaciteit kon benutten.

Wat zijn de gevolgen?

Wat je onmiddellijk merkt is dat veel internetverbindingen vastlopen. Als je op internet bijvoorbeeld een website wilt bezoeken, kom je langs allemaal tussenstations, waaronder wellicht ook AMS-IX. Als het knooppunt plat ligt of slecht bereikbaar is, komt je verzoek om de website te laden nooit op de plaats van bestemming aan en krijg je een foutmelding.

Het internet laat zich gelukkig niet kennen door een storing bij één knooppunt. Netwerkapparatuur probeert automatisch een nieuwe route naar de eindbestemming vinden, in dit geval dus buiten de AMS-IX om. Andere netwerken kunnen daardoor tijdelijk zwaarder belast raken.

Is de storing inmiddels opgelost?

Ja, volgens AMS-IX wel. Hoe lang de storing heeft geduurd, is niet bekend. Het kan nog wel even duren voordat alle netwerkapparatuur weer de normale route via AMS-IX gebruikt. Mogelijk is het internet nog even wat trager dan gebruikelijk.

Hebben ook andere landen hier last van gehad?

Ja, juist omdat AMS-IX internationaal gezien een belangrijke knooppunt is. Zo'n driekwart van de netwerken die is verbonden met AMS-IX komt van buiten Nederland. Daardoor hebben ook andere landen zeker last gehad van de storing in Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl