Plasterk vindt dat helder moet zijn dat een leraar nooit vanwege zijn seksuele geaardheid mag worden ontslagen
NOS Nieuws

Kabinet schrapt homo-wetgeving onderwijs

Het kabinet wil de enkele-feitconstructie voor 1 juli uit de wet schrappen. De regel, die bepaalt dat leraren in het bijzonder onderwijs niet mogen worden ontslagen om "het enkele feit" dat ze homo zijn, zou al twintig jaar voor discussie zorgen.

Volgens minister Plasterk suggereert de tekst dat een homoseksuele leraar wèl mag worden ontslagen, als er sprake is van een combinatie met een ander feit. Hij wil dat helder is dat seksuele geaardheid nooit een reden voor ontslag mag zijn, ook niet als er nog een ander feit speelt.

Roze tuinbroek

Volgens Plasterk was de enkele-feitconstructie symboolwetgeving. Sinds de regel twintig jaar geleden aan de wet was toegevoegd is er volgens hem, ook in het christelijk onderwijs, "nul keer iemand ontslagen met een beroep op deze formulering".

"Maar het is raar dat er staat dat je iemand niet mag ontslaan vanwege het enkele feit dat hij homo is. Dan suggereer je toch dat daarna komt: komma, maar in combinatie met een roze tuinbroek ben je opeens weg."

Het schrappen van de enkele-feitconstructie was een initiatiefvoorstel van D66, VVD, PvdA, SP en GroenLinks, dat al door de Tweede en Eerste Kamer is aangenomen. Het kabinet stuurt het voorstel nu naar de koning, die zijn handtekening nog moet zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl