Een demonstratie tegen de gigastal in 2008

Milieuvergunning voor Limburgse gigastal terecht gegeven

De milieuvergunning die de provincie Limburg heeft gegeven aan een megastal in Grubbenvorst, blijft grotendeels in stand. Tegenstanders van de stal waren bij de Raad van State in beroep gegaan tegen de vergunning.

De rechter bepaalde wel dat er 1120 varkens minder mogen worden gehouden dan de bijna 35.000 die in de vergunning van de provincie staan.

Grootste veebedrijf

Volgens de plannen wordt het het grootste veebedrijf van Nederland, met ruim een miljoen kippen, bijna 34.000 varkens, een mestvergister en een slachterij.

Tegenstanders maken zich vooral zorgen over het welzijn van de dieren en zijn bang voor dierziektes. Die kunnen in sommige gevallen ook schadelijk zijn voor mensen.

Drie organisaties waren tegen de milieuvergunning in beroep gegaan. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen beroep meer mogelijk. Wel heeft de Raad van State nog twee zaken in behandeling over natuurvergunningen van het bedrijf.

Subsidies

In 2012 stelde de Partij voor de Dieren Kamervragen over subsidies voor het bedrijf. Volgens Stichting Wakker Dier had de megastal 2,1 miljoen euro van de overheid gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl