De eerste afgedankte Fyra-hogesnelheidstrein op weg naar de fabriek van AnsaldoBreda in Italie, voortgetrokken door een Duitse trein
NOS Nieuws

Enquêtecommissie Fyra maakt zich op voor openbare verhoren

Vandaag maakt de Tweede Kamer bekend hoe het openbare deel van de parlementaire enquête naar het Fyra-fiasco eruit gaat zien. De verhoren beginnen komende maandag. De afgelopen maanden voerde de commissie al gesprekken achter gesloten deuren met meer dan tachtig personen uit binnen- en buitenland.

De Fyra is de hogesnelheidstrein die met 250 km per uur over het traject HSL-Zuid had moeten razen, maar al na veertig dagen van het spoor werd gehaald vanwege alle gebreken. De NS en fabrikant AnsaldoBreda kwamen tot een soort akkoord, maar daarmee is de vraag hoe het project zo kon mislukken niet beantwoord.

Meekijken

De hele aanbesteding van hogesnelheidstrajecten door de overheid wordt door de parlementaire enquêtecommissie onder de loep genomen, want het is duidelijk dat daar veel is misgegaan. Het besluit tot een enquête werd formeel op 26 juni 2013 genomen, maar pas nu kan het publiek meekijken bij de belangrijkste verhoren onder ede.

Eerder hield de Tweede Kamer enquêtes naar onder meer de IRT-affaire over opsporingsmethodes (1994), fraude in de bouwwereld (2002), het dramatische verloop van de missie in Srebrenica (2002) en de misstanden bij woningcorporaties (2014). Het is het zwaarste onderzoeksmiddel dat de Kamer heeft.

De enquêtecommissie bestaat uit de Kamerleden Van Gerven (SP), Bergkamp (D66), Mei Li Vos (PvdA), Van Toorenburg (CDA) en Elias (VVD). Hun persconferentie begint om 11.30 uur en wordt live uitgezonden op NPO Politiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl