De aanklager zegt dat de agent zich aan de regels hield
NOS Nieuws

Agent Madison niet vervolgd voor doden zwarte man

Een blanke politieagent uit de Amerikaanse staat Wisconsin wordt niet vervolgd voor het doodschieten van een zwarte man. De agent schoot in maart in de stad Madison de man neer, nadat hij door hem was aangevallen. Later bleek dat het slachtoffer, de 19-jarige Tony Robinson, ongewapend was.

Het incident leidde tot veel ophef en demonstraties in Madison. Volgens de aanklager heeft de agent zich aan de regels gehouden en wordt hij daarom niet vervolgd.

De agent ging na een melding over geweldpleging naar een appartement waar Robinson voor het laatst was gezien. Boven aan de trap werd hij naar eigen zeggen aangevallen door de zwarte man. Omdat hij bang was van de trap te worden geduwd, opende hij het vuur.

Protestmars

Na de uitspraak zijn in Madison mensen de straat op gegaan om te demonstreren. Honderden mensen liepen een protestmars van het huis waar Robinson werd doodgeschoten naar het gemeentehuis. In een toespraak zei zijn oma dat de uitspraak "politiek is en geen gerechtigheid".

'Dit is politiek en geen gerechtigheid'

Imagoprobleem

De aanklager zegt in een toelichting dat de politie in de VS te maken heeft met een imagoprobleem. "Mijn besluit maakt geen einde aan de raciale verschillen in dit land", zei hij.

Er is de afgelopen maanden veel kritiek geweest op de politie in de VS, door incidenten waarbij blanke agenten Afro-Amerikaanse verdachten doodschoten of met veel geweld arresteerden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl