NOS Sport

Internationale helden niet nodig bij FBK Games

Publiek komt voor Nederlandse atleten naar FBK Games

Over anderhalve week worden in Hengelo de FBK Games gehouden. Vandaag werd op Papendal het deelnemersveld officieel gepresenteerd. Sterren van het kaliber Usain Bolt komen niet naar het roemruchte atletiekevenement, maar dat geeft niet: er zijn tegenwoordig genoeg Nederlandse topatleten.

Op het officiële affiche van de FBK Games prijkt de grootste Nederlandse ster: Dafne Schippers. "Natuurlijk is dat speciaal en heel leuk. Mensen herkennen je steeds meer", zei de Europees kampioene op de 100 en 200 meter bij de presentatie in Arnhem.

Nederlandse helden

Schippers is niet de enige die de Nederlandse atletiek de afgelopen jaren opnieuw op de kaart heeft gezet. Ook bekende namen als Sifan Hassan, Susan Kuijken, Nadine Broersen, Churandy Martina, Eelco Sintnicolaas en Ignisious Gaisah verschijnen in Hengelo aan de start.

Natuurlijk komen er ook internationale topatleten, maar die zijn allang niet meer het belangrijkste. "Voor de zoveelste internationale topper komen de mensen niet naar het stadion", stelt Hans Kloosterman, directeur van de FBK Games. "Daar heb je helden voor nodig als Dafne Schippers en Churandy Martina, die echt in staat zijn om publiek te trekken."

Geen Bolt

In de jaren negentig was Haile Gebrselassie zo'n internationale held, met drie deelnames en drie wereldrecords in Hengelo. Maar de 42-jarige Ethiopische hardlooplegende is, sinds deze week pas, gestopt. De enige atleet van nu met eenzelfde status is Usain Bolt. Maar het Jamaicaanse sprintkanon naar Hengelo halen, dat is lastig.

"Usain Bolt is heel duur, 300.000 dollar", weet Jos Hermens, manager van onder anderen Gebrselassie. "Er zijn niet zoveel organisatoren die dat kunnen betalen. En vroeg in het seizoen wil hij ook niet naar Europa komen. Dus dat maakt het moeilijk voor Hengelo."

De NOS besteedt op 24 mei uitgebreid aandacht aan de FBK Games, op radio, televisie en internet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl