Kerry en Lavrov in Sotsji
NOS Nieuws

Lavrov: verdere schade in relatie Rusland-VS voorkomen

De Russische minister Lavrov van Buitenlandse Zaken zegt dat het absoluut noodzakelijk is om nieuwe deuken in de relatie met de Verenigde Staten te voorkomen. Lavrov sprak vanmiddag urenlang met zijn Amerikaanse collega Kerry in een hotel in Sotsji. Op de agenda stonden onder meer de crisis in Oekraïne, het atoomprogramma van Iran en de situatie in het Midden-Oosten.

Op een persconferentie zei Lavrov dat hij en Kerry elkaars standpunten nu beter begrijpen. Kerry benadrukte dat hij Lavrov regelmatig spreekt, maar zelden zo uitgebreid en ongestoord als vandaag. Beide ministers voegden eraan toe dat er ook veel meningsverschillen zijn.

Minsk-akkoord

Kerry en Lavrov erkenden allebei dat het staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne onvoldoende wordt nageleefd. De Amerikaan hamerde op de implementatie van het Minsk-akkoord, dat Rusland, Oekraïne, Frankrijk en Duitsland in februari sloten. Daarin zijn afspraken gemaakt over een bestand en de terugtrekking van zware wapens.

Kerry had in Sotsji ook een gesprek met president Poetin. Dat duurde ruim 2,5 uur. Na afloop sprak de minister op Twitter van een "eerlijke discussie" en de noodzaak om in direct contact te blijven.

Poetin liet via een woordvoerder weten dat hij de ontmoeting met Kerry "open, constructief en vriendschappelijk" vond. De president was niet bij de persconferentie aanwezig.

Tweede Wereldoorlog

Lavrov en Kerry waren eerder vandaag bij een oorlogsmonument in Sotsji, waar ze kransen legden. Zaterdag vierde Rusland het einde van de Tweede Wereldoorlog en de overwinning op nazi-Duitsland, 70 jaar geleden. Amerikaanse gezagsdragers hadden die feestelijkheden bewust laten schieten.

Kerry zei zeer onder de indruk te zijn van het monument in Sotsji, waar zo'n 4000 Sovjet-soldaten begraven liggen. Hij zei ook dat de Tweede Wereldoorlog laat zien waartoe de VS en Rusland in staat zijn, als ze samen optrekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl