Historische schepen varen langs de Tall Ships op SAIL 2010
NOS Nieuws

Sail 2015 wordt grootste tot nu toe

Honderd dagen voor het begin van SAIL Amsterdam 2015 heeft burgemeester Van der Laan klokken in werking gesteld langs de A4 en de A10 die aftellen naar 19 augustus. Dan begint de negende editie van het zeilevenement, dat dit jaar groter wordt dan ooit. SAIL duurt vijf dagen.

Er komen vijftig Tall Ships naar Amsterdam. Een aantal daarvan is er nog niet eerder, zoals de Young Endeavour uit Australië. Ook komt er een aantal oude bekende publiekstrekkers, zoals de Kruzenstern. Ook zijn er marineschepen en een historische vloot.

De traditionele parade van schepen wordt 12 kilometer lang. Ook zijn er meer evenementen op en om het water dan bij vorige edities. Zo komt er een groot podium op het IJ voor een muziekfestival onder de naam SAIL Music Marina. Daar wordt onder meer de film Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl vertoond met live muziek.

Gouden toekomst

Van de vijftig Tall Ships die Amsterdam aandoen waren er dertien nog niet eerder in Nederland. Daarnaast doen er honderden kleine schepen mee. Particulieren mogen met hun eigen boten ook het water op, mits die niet langer zijn dan 15 meter en niet meer dan twaalf man aan boord hebben. Er is weer een pieremachocheltocht en het NK Waterfietsen wordt gehouden.

Om de kosten van het gratis festival te dekken zijn er allerlei evenementen op de Tall Ships. En binnenkort begint de kaartverkoop voor de tientallen optredens, waarvan een aantal vanaf het water kan worden bekeken.

Het thema van SAIL is Van Gouden verleden naar Gouden toekomst. Er wordt onder die noemer een nationaal debat gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl