'Vakantie in het protectoraat' wordt 23 mei uitgezonden
NOS Nieuws

Realityserie laat familie nazi-tijd ervaren

Een Tsjechische tv-zender heeft deelnemers aan een realityshow over de Tweede Wereldoorlog terug in die tijd gezet. In de serie wordt getest of een familie tegen de leefomstandigheden kan van het nazi-regime. Het programma is ontwikkeld in verband met 70 jaar vrijheid in Tsjechië.

De familie woont voor de serie in een boerderij waar ze wakker worden op 15 maart 1939. Dat is de dag dat Adolf Hitler het Protectoraat Bohemen en Moravië oprichtte, dat uit grote delen van Tsjechië bestond. De boerderij is aangepast aan de omstandigheden van 75 jaar geleden.

De familie (twee ouders, twee kinderen, een opa en oma en een neef) zijn afhankelijk van voedselbonnen en zijn voor andere behoeften ook op rantsoen gesteld.

Geen lijfstraffen

Verder moet de familie zich houden aan de regels van tijdens de oorlog. Zo is het luisteren naar buitenlandse radiozenders verboden. De tv-zender benadrukt dat er tijdens de serie geen lijfstraffen worden uitgedeeld.

De serie, Vakantie in het protectoraat, is ontwikkeld in samenwerking met historici en experts die de geloofwaardigheid van het hele project in de gaten hielden. De eerste uitzending is zaterdag 23 mei.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl