Graffiti in Athene weerspiegelt de financiële crisis in Griekenland
NOS Nieuws

IMF bevestigt: Griekenland heeft betaald

Het is Griekenland inderdaad gelukt om vandaag een lening van 750 miljoen euro terug te betalen aan het IMF. Dat heeft een woordvoerder van het IMF in Washington bevestigd tegenover de NOS. Er zijn verder geen details vrijgegeven over hoe de betaling tot stand is gekomen.

Gisteren hadden de Grieken al aangekondigd dat ze opdracht hadden gegeven om het geld over te maken. Maar er was nog onzekerheid of er genoeg geld in kas zou zijn om de betaling te doen.

Persbureau Reuters meldt dat de Grieken verreweg het grootste deel van dat geld, 650 miljoen euro, hebben betaald van een Griekse rekening bij het IMF. Aangesloten landen zijn verplicht om zo'n rekening aan te houden voor noodsituaties, zegt een Griekse woordvoerder tegen de Financial Times.

Extreem urgent

Op een bijeenkomst van ministers van Financiën van de eurozone, gisteren, zei de Griekse minister Varoufakis dat "het liquiditeitsprobleem extreem urgent is" in Griekenland. Er zou nog slechts voor twee weken geld zijn.

De afgelopen weken was veel commotie ontstaan over een wet waarbij lokale overheden en staatsbedrijven verplicht worden hun kasreserves bij de Griekse centrale bank te stallen. De meeste gemeenten weigeren het geld over te maken.

Desondanks staat er inmiddels 600 miljoen euro op die rekening, zo meldt een woordvoerder van de Bank of Greece.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl