NOS Nieuws

Groen licht voor homo's in Wenen

Wenen pimpt verkeerslichten

Wenen is een proef gestart met homo-stellen op voetgangersstoplichten. Op tientallen oversteekplaatsen in de Oostenrijkse hoofdstad worden de gewone stoplichtmannetjes vervangen door mannelijke en vrouwelijke stellen, met daarbij een hartje.

Aanleiding zijn drie evenementen die in mei en juni in Wenen worden gehouden. Volgende week is er een benefietgala voor de strijd tegen aids en een week later de finale van het Eurovisie Songfestival. Volgende maand is in Wenen de jaarlijkse Regenboogparade, de Oostenrijkse variant op de Gaypride.

Wenen verwacht rond die evenementen veel bezoekers uit het buitenland en wil zich presenteren als tolerante stad, waar iedereen welkom is.

Verkeersveiligheid

De gemeente gaat ook onderzoeken of de opvallende verkeerslichten invloed hebben op de verkeersveiligheid. Gehoopt wordt dat voetgangers zich beter aan de regels houden als ze een niet-alledaags stoplicht tegenkomen.

Behalve homo-stellen worden ook stoplichten met hetero-stellen geplaatst. In totaal gaat het om 49 kruispunten met 120 oversteekplaatsen. In het centrum van Wenen zijn de eerste groene en rode homo-stellen al te zien.

  • AFP
    Op tientallen plaatsen in de Oostenrijkse hoofdstad kun je vanaf nu dit stoplicht tegenkomen
  • AFP
    Aanleiding voor het plaatsen van de stoplichten zijn drie grote evenementen die in Wenen worden gehouden
  • AFP
    Er zijn vrouwelijke en mannelijke stellen te zien

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl