Tarik Z.

NOS-indringer Tarik Z. zegt nog niets bij de rechter

Tarik Z., de man die eind januari met een nepwapen het NOS-gebouw binnendrong en de tv-uitzending verstoorde, is vanmiddag voor de rechter in Lelystad verschenen. Op de pro-formazitting kreeg hij de gelegenheid om wat te zeggen maar daarop antwoordde Z.: "Daar heb ik nu geen behoefte aan."

Op de zitting werd gemeld dat het gedragsonderzoek naar Z. op 8 juni klaar is. Het onderzoek moet vaststellen of Z. toerekeningsvatbaar was. De verdachte blijft in elk geval vastzitten tot en met de inhoudelijke behandeling op 19 juni. Zijn advocaat, Ton Visser, had ook niet gevraagd om schorsing van de hechtenis van zijn cliënt.

De 20-jarige Z. wordt verdacht van gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit. Gedragsdeskundigen van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie hebben de afgelopen tijd onderzoek gedaan naar zijn geestelijke gesteldheid en komen dus volgende maand met de resultaten. Ze gaan de komende tijd nog praten met mensen in zijn omgeving en naasten.

'Andere verschijning'

Z. oogde vanmiddag in de rechtszaal ontspannen, zegt verslaggever Mattijs van de Wiel. Hij droeg geen pak en had ook geen bril op. "Het was een hele andere verschijning dan in januari. Er zat een jonge man met een vriendelijk, heel jong gezicht, in een donkerblauw hemd met witte spikkeltjes."

De verdachte is volgens zijn advocaat van plan om op 19 juni zijn verhaal te doen. Visser herhaalde zijn woorden van vanochtend dat zijn cliënt niet verward is. Z. is volgens Visser hoogbegaafd. De advocaat baseert zich daarbij onder meer op een gesprek met een docent van Z. op het gymnasium.

Verslaggever Lidwien Gevers over de rechtszitting

'Gestructureerd verhaal'

Vanochtend zei advocaat Ton Visser dat zijn cliënt op hem geen verwarde of gestoorde indruk maakt. "Ik heb vanaf het begin op een heldere manier met de cliënt kunnen spreken over wat hij heeft gedaan. Anders dan in de media verwoord wordt dat het om een gestoord of verward iemand zou gaan, heb ik die indruk totaal niet."

Volgens Visser komt er op 19 juni, als de zaak inhoudelijk wordt behandeld, een "gestructureerd verhaal" naar buiten.

Achtuurjournaal

Z. drong op 29 januari het gebouw van de NOS in Hilversum binnen. Hij had een nepwapen bij zich en gijzelde daarmee een beveiliger. Z. eiste kort voor het Achtuurjournaal zendtijd en werd naar een lege studio gebracht, waar hij na enige tijd door de politie werd overmeesterd.

Z. had op die avond een brief bij zich waarin stond dat er acht zware explosieven waren geplaatst in het land, die radioactief materiaal bevatten. Ook stond erin dat hij niet in zijn eentje handelde en dat 98 hackers klaarstonden voor een cyberaanval. Hij verkondigde dat hij op televisie over "grote wereldzaken" wilde vertellen. "We zijn ingehuurd door inlichtingendiensten. Daar hebben wij dingen gehoord die de samenleving in twijfel trekken."

De verdachte heeft na zijn arrestatie verklaard dat hij alleen handelde en niet namens een organisatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl