NOS Voetbal

Hoop alleen is niet voldoende voor Bayern München

  • AFP
    Thomas Müller viert feest met de fans van Bayern

Het lijkt een 'onmogelijke' opdracht. En het voelt ook een beetje als een 'onmogelijke' klus. Blind op jacht gaan naar drie broodnodige treffers zal Bayern München in de return van de halve finales van de Champions League tegen Barcelona niet doen.

"We kunnen er niet van uitgaan dat het gaat lopen zoals tegen FC Porto. We hebben echter wel zo'n wedstrijd nodig", weet Thomas Müller, de topscorer van de Zuid-Duitsers in het Europese miljoenenbal.

Müller refereert in de aanloop naar het cruciale duel aan de start van de Duitse kampioen in het tweede duel met de Portugezen in de kwartfinales. Nog voor de rust had Bayern vijf keer gescoord, waarmee de zware nederlaag in Porto met 3-1 ruimschoots was weggepoetst.

"Misschien jagen we wel op het onmogelijke", verwoordde Müller de lastige opdracht. "We hopen nog de finale te bereiken, maar dit keer is hoop alleen niet voldoende."

Guardiola en Müller hopen op een stunt tegen Barcelona

Trainer Pep Guardiola gelooft niet sprookjes. Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit, is zijn stelregel. De Spaanse strateeg, eerder uiterst succesvol bij de tegenstander, maakt in Zuid-Duitsland een moeilijke periode door.

Bayern München werd onder zijn leiding weliswaar overtuigend kampioen, maar de bekeruitschakeling door Borussia Dortmund, de nederlagen in de competitie tegen Bayer Leverkusen en FC Augsburg en de afstraffing door Barcelona in Europa hebben de trainer na vier nederlagen even in de hoek gezet. Daarnaast mist hij voor de kraker in de Champions League opnieuw Arjen Robben en Franck Ribéry.

Goed verdedigen

"Ik zou graag drie treffers maken in vijf minuten", keek hij maandag vooruit." Daarna wat ingetogener: "We zullen in elk geval geval goed moeten verdedigen." Guardiola laat zijn ploeg dus niet als een gek aanvallen. "We gaan proberen gecontroleerd een uitslag neer te zetten. Het moet 4-0, 5-1, 6-2 of 3-0 worden. Eén kans, zoals we in Barcelona kregen, is dan echter niet genoeg."'

Guardiola weet dat onbeheerst de aanval zoeken dodelijk is tegen zijn oude ploeg, waar voorin de onovertroffen dribbelaars Lionel Messi en Neymar samen met Luis Suarez elke fout genadeloos afstraffen.

Messi scoorde in het eerste duel met de Duitsers twee keer. Toch verwacht het Argentijnse wonderkind nog een lastig duel. "Bayern is gewoon een heel sterke opponent. Net als wij hebben zij graag de bal. En zij kunnen er ook mooie dingen mee doen."

Mogelijk record voor Barcelona

Barcelona is bezig met een topseizoen. De Spaanse lijstaanvoerder kan dinsdagavond een record evenaren in de Champions League. Een tweede zege op Bayern München zou de tiende overwinning op rij voor de Catalanen in Champions League betekenen. Eerder zetten, jawel, tegenstander Bayern München en aartsrivaal Real Madrid zo'n reeks neer in het belangrijkste Europese bekertoernooi.

Bayern deed dat in de periode april 2013-november 2014, Real Madrid kopieerde die serie tussen april 2014 en maart 2015. De zegereeks van Barcelona begon op 21 oktober vorig jaar tegen Ajax (3-1). Daarna volgden zeges op opnieuw Ajax, Apoel Nicosia, Manchester City (twee keer), Paris Saint-Germain (in totaal drie keer) en Bayern München.

De negen overwinningen van Barcelona in de Champions League op rij

21-10-2014Barcelona - Ajax3-1
05-11-2014Ajax - Barcelona0-2
25-11-2014Apoel Nicosia - Barcelona0-4
10-12-2014Barcelona - Paris Saint-Germain3-1
24-02-2015Manchester City - Barcelona1-2
18-03-2015Barcelona - Manchester City1-0
15-04-2015Paris Saint-Germain - Barcelona1-3
21-04-2015Barcelona - Paris Saint-Germain2-0
06-05-2015Barcelona - Bayern München3-0
Trainer Luis Enrique van Barcelona

"Ons doel is duidelijk", zegt trainer Luis Enrique over het tweede duel in Zuid-Duitsland. "Wij willen altijd winnen. En omdat allebei de ploegen willen winnen, wordt het een aantrekkelijke wedstrijd", keek de Spanjaard vooruit.

De coach nam liefst 26 spelers mee naar München, 23 spelers uit de A-selectie en drie spelers van Barcelona B. "Wij moeten gewoon onze wapens gebruiken zodat het geen gekke wedstrijd wordt. Bayern heeft nu eenmaal een ploeg die ook kan scoren."'

Voormalig Barça-speler Sergi blikt vooruit op duel met Bayern

Wie beide trainers van de Europese topclubs van dichtbij meemaakte, is Sergi Barjuán. De voormalige vleugelverdediger speelde negen seizoenen voor Barcelona en in die tijd waren Pep Guardiola en Luis Enrique grote namen in het elftal. De huidige trainer van Almeria ziet de verschillen in benadering.

Intelligent

"In sommige mensen zie je direct een trainer. Pep was zo iemand, door hoe hij zich manifesteerde in en buiten het veld. Hij was de vaandeldrager. Pep sprak duidelijke woorden, was aanwezig met al zijn gebaren, stond boven iedereen", zegt Sergi. "Hij is intelligent, gepassioneerd en een kampioen."

Geboren winnaar

De oefenmeester vindt het knap hoe Luis Enrique dit seizoen Barcelona na de glorietijd onder Guardiola weer een nieuwe dimensie gaf. "Hij heeft ideeën, gelooft daarin en is in staat die door te geven. Vastberaden, een geboren winnaar."

"Het team heeft de afgelopen jaren zoveel prijzen gewonnen, maar hij is er in geslaagd het team op verschillende manieren te laten voetballen. Luis Enrique heeft nu een kans iets moois binnen te halen, maar moet dat dan ook wel doen. Want je kunt nog zo mooi voetballen, het zijn echter de prijzen die echt tellen."

Het duel Bayern München - Barcelona wordt vanaf 20.15 uur rechtstreeks uitgezonden op NPO 3, Radio 1 en NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl