Tarik Z. in een studio van de NOS
NOS Nieuws

Advocaat: Tarik Z. is niet in de war

Tarik Z., die eind januari met een nepwapen het NOS-gebouw binnendrong, is volgens zijn advocaat geen verwarde man. Op beelden van die avond maakte Z. wel een verwarde indruk.

"Van begin af aan heb ik op een heldere manier met hem kunnen spreken over wat hij heeft gedaan", zegt advocaat Ton Visser. "Anders dan in de media wordt verwoord, dat het om een verward of gestoord iemand zou gaan, heb ik die indruk totaal niet."

De advocaat benadrukt dat hij geen gedragsdeskundige is, maar dat hij spreekt uit ervaring. "Ik heb in mijn praktijk veel mensen meegemaakt waar wel het etiketje gestoord of minder toerekeningsvatbaar op kon worden geplakt, en met Tarik heb ik niet de indruk dat het die kant op zou moeten gaan."

Rechter

De 20-jarige Z. moet vandaag voor de rechter verschijnen. De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld; dat gebeurt pas op 19 juni. Op de zitting van vandaag wordt besloten of zijn voorlopige hechtenis wordt verlengd. Ook kijkt de rechter of er nog aanvullend onderzoek moet worden gedaan.

Z. is tot nu toe onderzocht door een psychiater en een psycholoog. Deskundigen hebben ook gesproken met onder meer familieleden en een oud-leraar. Het onderzoek is zo goed als klaar, maar het eindrapport is nog niet geschreven. Z. is niet onderzocht in het Pieter Baan Centrum.

Motieven

Wat Z. precies heeft bewogen is nog niet duidelijk, maar volgens zijn advocaat komt daar binnenkort verandering in. "Tot nu toe zijn er alleen wat flarden en brokken naar buiten gekomen. In juni komt er een gestructureerd verhaal."

Z. drong op 29 januari het NOS-gebouw binnen en eiste zendtijd op televisie. Hij zei dat hij "hele grote wereldzaken" naar buiten wilde brengen en dat hij was ingehuurd door de inlichtingendiensten. "Daar hebben wij dingen gehoord die de samenleving in twijfel trekken."

De politie kon Z. overmeesteren. Sindsdien zit hij vast. Zijn advocaat wil weinig kwijt over hoe het met hem gaat. "Hij beleeft het zoals iedere gedetineerde zijn detentie beleeft. Je hebt beperkingen en dat is niet prettig."

Ton Visser is de advocaat van Tarik Z.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl