NOS Voetbal

Vakbonden steunen Van Praag

  • ANP
    Michael van Praag
  • savefifa.org
    Kandidaatsoverzicht FIFA-verkiezing

Michael van Praag krijgt in de strijd om het voorzitterschap van de FIFA steun van de internationale vakbonden, verenigd in de ITUC. De organisatie, waar ook vakbond FNV bij aangesloten is, vergeleek de kandidaten op hun inzet voor arbeidsomstandigheden. Van Praag scoort daarin het best.

De ITUC onderzocht uitspraken en plannen van Blatter en zijn tegenstanders op drie punten: de rechten van arbeiders in Qatar, de werkomstandigheden bij de bouw van stadions in de toekomst en corruptie in het voetbal.

Volgens de organisatie heeft Van Praag zich op deze punten het duidelijkst uitgesproken. "De FIFA kan zichzelf redden uit de catastrofe van moderne slavernij rond de bouwwerkzaamheden in Qatar, door een kandidaat te kiezen die zich sterk maakt voor mensenrechten," aldus voorzitter Sharan Burrow van de ITUC.

Prins Ali heeft zich ook sterk gemaakt voor de werkomstandigheden van arbeiders, maar hij nam dat punt volgens de organisatie niet op in zijn verkiezingsmanifest.

"Wij vinden het een goed statement dat Van Praag drie voldoendes krijgt op het gebied van mensenrechten en de strijd tegen corruptie", zegt FNV-voorzitter Ton Heerts. "Buiten alle ellende die ermee gepaard gaat, is dit toch een positief bericht. Hij krijgt van ons groen licht voor zijn kandidatuur."

De ITUC maakt zich al langer sterk voor de omstandigheden waarin in Qatar aan stadions voor het WK van 2022 wordt gebouwd.

Slechte arbeidsomstandigheden in Qatar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl