Europa onderzoekt belastingconstructies
Op 29 mei komt een speciale onderzoekscommissie van het Europees Parlement naar Nederland om onderzoek te doen naar belastingafspraken van de fiscus met Starbucks. Ook wil de commissie weten of met meer bedrijven belastingafspraken zijn gemaakt.
Deze zogenoemde taxrulings liggen sinds enige tijd onder een vergrootglas. Multinationals worden ervan verdacht met deze afspraken belasting te ontwijken of te ontduiken. De Europese Commissie doet nu onderzoek naar een aantal concrete gevallen. Behalve de afspraken met Starbucks worden ook afspraken met Fiat en Amazon in Luxemburg en met Apple in Ierland onderzocht. Ook in België en het Verenigde Koninkrijk wordt onderzoek gedaan.
Omdat het Europees Parlement zelfstandig onderzoek wil doen, is een speciale onderzoekscommissie gevormd. Deze heeft geen speciale bevoegdheden en kan mensen niet onder ede verhoren.
Belastingconstructie
Een groep journalisten heeft onder de naam Luxleaks beschreven hoe de belastingdienst in Luxemburg van tevoren met bedrijven afspraken maakt over de hoogte van de belastingen. De commissie wil weten of zulke afspraken vaker voorkomen. De verdenking is dat multinationals handig gebruik maken van verschillen tussen landen. De belastingtarieven zijn overal anders en ook wordt niet overal op dezelfde manier belasting geheven.
Een complicerende factor is dat belastingen een nationale aangelegenheid zijn. De Europese Commissie heeft er nauwelijks zeggenschap over en het Europese Parlement al helemaal niet. Lastig is ook dat nationale belastingdiensten niet staan te springen om inzage te geven in de afspraken. Daarmee zouden ze zich in de vingers kunnen snijden als de bedrijven vervolgens besluiten zich elders te vestigen.
De onderzoekscommissie van het Europees Parlement hoopt ook via de pers op meer informatie over de schimmige wijze waarop sommige bedrijven belasting betalen.