Duda vanavond in Warschau
NOS Nieuws

Verrassende uitslag presidentsverkiezingen Polen

In Polen heeft Andrzej Duda verrassend de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de eerste prognoses krijgt Duda 34,8 procent van de stemmen. De huidige president Komorowski, die werd gezien als favoriet, krijgt 32,2 procent.

"Duda beloofde de kiezers in Polen lagere belastingen en een verlaging van de pensioenleeftijd. Zaken waar een president helemaal niet over gaat. Met kritiek op ivf en EU-maatregelen tegen huiselijke geweld wist hij waarschijnlijk ook een groot deel van de conservatieve katholieken achter zich te scharen", zegt NOS-correspondent Jeroen Wollaars.

De 45-jarige Duda en de 62-jarige Komorowski zijn allebei conservatief. Op 24 mei is de tweede verkiezingsronde; dan wordt duidelijk of Komorowski kan aanblijven of zijn ambt moet overdragen aan Duda.

Saaie campagne

Aan de presidentsverkiezingen in Polen deden elf kandidaten mee. Komorowski, die sinds 2010 staatshoofd is, wordt ondersteund door de regering van premier Ewa Kopacz. Duda heeft de steun van de nationalistische oppositiepartij Recht en Gerechtigheid van oud-president Kaczynski.

Wollaars: "De presidentsverkiezingen leven niet echt in Polen. Er werd een tamme, saaie, campagne gevoerd en de opkomst was met 49,4 procent de laagste sinds 1990".

De verkiezingen worden gezien als voorproefje van de parlementsverkiezingen in oktober. Komorowski noemt de uitslag een "serieuze waarschuwing".

"In een eerste reactie lijkt Komorowski niet echt de handschoenen uit te trekken", meent Wollaars. "Hij kondigt aan morgen met voorstellen te komen voor de mensen die verandering willen. Maar dat klinkt meer als een kat in het nauw dan als iemand die in de komende twee weken het gat gaat dichten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl