Haile Gebrselassie wint in 2000 olympisch goud in Sydney
NOS Sport

Gebrselassie kondigt afscheid aan

Haile Gebrselassie heeft zijn afscheid als topsporter aangekondigd. Dat deed de Ethiopische hardlooplegende na de Great Manchester Run, een race over tien kilometer waarin hij als zestiende eindigde.

"Ik stop met rennen op het hoogste niveau", zei de 42-jarige Gebrselassie voor de camera van de BBC. "Maar ik stop niet met rennen. Dit is mijn leven." Manager Jos Hermens ontkende in eerste instantie het bericht, maar verstuurde later op de avond een verklaring waarin het afscheid van Gebrselassie bevestigd wordt. "Ik heb 23 ongelooflijke jaren gehad in de atletiek op topniveau!", aldus de atleet.

Gebrselassie won in zijn lange loopbaan twee keer olympisch goud op de 10.000 meter en werd ook vier keer wereldkampioen op die afstand. Ook won hij diverse marathons, waaronder die van Amsterdam in 2005. De marathon van Berlijn won hij vier jaar op rij. Hij was ook enige tijd wereldrecordhouder op de marathon.

Niet voor het eerst

Het is overigens niet de eerste keer dat Gebrselassie zijn afscheid aankondigt. Vijf jaar geleden hield de toen 37-jarige Ethiopiër het ook al voor gezien, maar toen kwam hij enkele maanden later van zijn besluit terug.

Na zijn zestiende plaats bij de wedstrijdlopers liep de goedlachse Ethiopiër de Great Manchester Run overigens nog een keer, maar nu samen met de recreanten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl