Rick Kruys, Jeff Stans en Ninos Gouriye vieren feest met de eigen aanhang
NOS Voetbal

Feest bij Excelsior; Go Ahead en NAC treuren

Het was feest in Utrecht rond de klok van kwart over vier. Niet omdat de plaatselijke FC zo goed had gespeeld, maar omdat Excelsior zich verzekerde van nog een jaar eredivisie. De bezoekers uit Rotterdam hadden uiteindelijk genoeg aan een punt (2-2), omdat NAC en Go Ahead Eagles niet wisten te winnen.

Trainer Marinus Dijkhuizen is vooral heel erg opgelucht. "Over een heel seizoen bekeken is dit dik verdiend. Maar ik moet je eerlijk zeggen dat ik nog helemaal in de wedstrijd zit. We maken het weer erg spannend."

Ook aanvaller Tom van Weert wilde het eerst nog even over de wedstrijd hebben. "We hadden het heel zwaar vandaag. We begonnen heel slecht. We speelden in het systeem van Louis van Gaal, zoals hij met Oranje speelde op het WK. In de trainingen ging dat helemaal goed, maar nu liep het voor geen meter."

Uiteindelijk kan Excelsior terugkijken op een goed seizoen. Halve finale beker, rechtstreekse handhaving en misschien nog wel Europa in. "Dat zou het seizoen helemaal afmaken", aldus aanvoerder Sander Fischer.

Demmers met goed gevoel naar play-offs

In Deventer was de sfeer minder vrolijk. Go Ahead Eagles had niets aan een punt tegen sc Heerenveen (1-1) en kan zich gaan opmaken voor de nacompetitie. Geloofde de ploeg van Dennis Demmers er nog wel in?

"Ja. Daar ben je sportman voor", zegt Demmers. "Je hoopt dat het nog kan tot de laatste wedstrijd. Maar je moet reëel zijn. Het kan maar zo gebeurd zijn. En dat is nu. We moeten verder."

Demmers is wel blij met het spel van zijn ploeg. "We creëren weer kansen en we geven niet veel weg. Het publiek staat er zoals altijd achter en met die gedachte kunnen we met een goed gevoel de nacompetitie ingaan."

Go Ahead Eagles mag zelfs nog hopen op Europees voetbal. De Deventenaren staan samen met Excelsior bovenaan in het fair-play-klassement. "Wij zijn daar niet mee bezig, al zou het wel leuk zijn. Het liefst en-en. Én in de eredivisie blijven én Europees voetbal."

Demmers: je hoopt dat het nog kan

Maaskant: nacompetitie winnen

Ook voor NAC-trainer Robert Maaskant waren de druiven zuur. "Ik denk dat we een prima wedstrijd hebben gespeeld, maar we hebben niet genoeg gebracht. Als je twee goals maakt, maar er drie tegen krijgt, dan doe je iets niet goed. Doodzonde, want het had gekund vandaag", zei hij na de nederlaag tegen AZ (3-2).

Maaskant was niet ontevreden over het spel, maar wel over de wijze waarop de tegengoals vielen. "Twee afstandsschoten, die niet zouden mogen vallen. En een corner, waarbij niet goed gedekt wordt. Of ik doelman Jelle ten Rouwelaar iets verwijt? Dat weet ik niet, daarvoor moet ik eerst de beelden terugkijken."

Het moeras van de nacompetitie bestaat uit clubs als FC Oss, Almere City, De Graafschap en VVV. Maaskant met een glimlach: "Mooie clubs. Maar ik ben ervan overtuigd dat we met deze ploeg de nacompetitie gaan winnen.

Maaskant: NAC gaat nacompetitie winnen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl