Max Verstappen na de start van de grand prix van Spanje in duel met Williams-coureur Felipe Massa,
NOS Sport

Verstappen in Spanje net buiten WK-punten

Max Verstappen heeft een goede race in Spanje zonder WK-punten afgesloten. De 17-jarige Nederlander leek lange tijd op weg naar een klassering in de toptien, tot hij in de slotfase door zijn teamgenoot Carlos Sainz bij Toro Rosso werd afgetroefd. Verstappen eindigde als elfde. De zege op het circuit net buiten Barcelona ging voor het eerst dit seizoen naar Nico Rosberg.

De Duitser van Mercedes troefde op duidelijke wijze zijn teamgenoot Lewis Hamilton af. De Britse wereldkampioen blijft met 111 punten wel leider in het WK-klassement. Rosberg volgt met 91 punten. Sebastian Vettel was lange tijd met Hamilton in duel om de tweede plaats, maar de Duitser lukte het niet met zijn Ferrari dat gevecht te winnen. Hij finishte als derde en staat ook derde in het WK-klassement.

Verstappen kende buiten Barcelona goede trainingsdagen en een goede kwalificatie, die hem direct achter zijn teamgenoot Carlos Sainz de zesde plaats opleverde. De Renault-motoren, die de eerste GP's van het seizoen niet echt betrouwbaar waren, leken na een korte rustpauze in de Formule 1 in elk geval een stuk beter. Toch kwamen de bolides van Verstappen en Sainz in Spanje vermogen tekort om echt voorin mee te doen.

Goede start

Verstappen startte in de vijfde grand prix van het seizoen goed. Hij overleefde het gedrang in de eerste bochten na de start, lag een tijdje zesde maar moest toen enkele plaatsen inleveren. Felipe Massa, Daniel Ricciardo, Romain Grosjean en Daniil Kvyat beschikten over meer power dan de Nederlander, die uiteindelijk in de strijd om de WK-punten vooral met zijn teamgenoot Sainz te maken kreeg.

Dat duel besliste Sainz in de slotfase in zijn voordeel, geholpen door Verstappen. Drie ronden voor het einde maakte de Nederlander een foutje bij het ingaan van de chicane, waarna Sainz het voordeel uitbuitte. Sainz rukte zelfs nog op naar plaats negen, goed voor 2 WK-punten. Verstappen stond uiteindelijk met lege handen.

Solide

Nico Rosberg maakte met zijn Mercedes in Spanje een sterke indruk. Niet alleen in de kwalificatie, waarin hij de snelste was en voor het eerst dit seizoen polepositie greep, maar ook in de wedstrijd. Achter hem hadden Sebastian Vettel (Ferrari) en Rosbergs teamgenoot Lewis Hamilton de handen vol aan elkaar. Het duo streed de hele race om de tweede plaats.

Hamilton, dit seizoen al goed voor drie zeges en ruim aan de leiding in het WK-klassement, kende een moeilijke start. Hij liet zich door Vettel in de luren leggen en liep in de eerste ronden zes seconden achterstand op. "Het was een moeilijk weekeinde voor me", zei de teleurgestelde Brit.

De Brit pakte door een andere strategie (3 stops en Vettel slechts 2) nog wel even de kop, maar na Hamiltons laatste bandenwissel bleek het gat met Rosberg onoverbrugbaar. Op de verse, zachte banden maakte Hamilton nog wel veel goed, maar bij Rosberg komen bleek een illusie. Hamilton hield wel Vettel achter zich, maar van de tweede plaats werd hij duidelijk niet vrolijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl