Het ambulancepersoneel zal zich morgen strikt aan de werktijden houden
NOS Nieuws

Ambulancepersoneel voert morgen actie

Ambulancemedewerkers in diverse regio's gaan morgen actievoeren. Zij willen dat hun werkgever, Ambulancezorg Nederland (AZN), snel goede cao-afspraken maakt met vakbonden FNV en CNV over verbetering van de werkomstandigheden, de werkdruk en de koopkracht.

De bonden hadden een ultimatum gesteld, maar AZN heeft daar volgens FNV en CNV niet op gereageerd. Het ultimatum volgde na tien mislukte overlegrondes.

Ambulances rukken morgen overigens gewoon uit voor acute zorg, maar het personeel zal zich strikt houden aan de werktijden. "Ze doen geen overwerk en geen extra diensten en nemen hun afgesproken pauze", zegt FNV-bestuurder Seifert.

Per regio worden nog speciale acties voorbereid.

Zwaar werk

Volgens FNV en CNV werken de 5500 ambulancemedewerkers onder zware omstandigheden. "De werkdruk is hoog en de mensen draaien regelmatig nachtdiensten en krijgen te maken met agressie. Daarom willen ze goede afspraken en een structurele loonsverhoging van 2,5 procent", aldus Seifert.

Verder zouden oudere medewerkers op de ambulance niet langer moeten worden verplicht tot nachtdiensten. "Ook moeten medewerkers compensatie blijven krijgen als zij zware avond- en weekenddiensten draaien", vindt Seifert.

Veel leden

Volgens de FNV is 30 tot 40 procent van het rijdend personeel op de ambulance lid van een vakbond. "We zijn behoorlijk georganiseerd in die sector", zegt de FNV-bestuurder.

Ambulancezorg Nederland was vanmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl