NOS Nieuws

Tanks spotten in Moskou

Russische militaire parade

Terwijl de verhouding tussen Rusland en het Westen gespannen is, stond het Rode Plein in Moskou vanochtend in het teken van militair machtsvertoon.

De Dag van de Overwinning bood het Russische leger de mogelijkheid voor een blijk van machtsvertoon. Militairen marcheerden door de Moskouse binnenstad. Ook werden nieuwe militaire voertuigen voor het eerst getoond aan de buitenwereld.

Voor liefhebbers was de parade de ideale gelegenheid om de nieuwe Russische tanks en pantservoertuigen te bekijken. Materieeldeskundige Lohuis keek met ons mee.

Een Armata T-14 rijdt over het Rode Plein

Lohuis kijkt met veel interesse naar de Armata T-14. Dat is een tank die grotendeels is geautomatiseerd.

Bij de Armata T-14 wordt de mitrailleur op de toren op afstand bediend en hangen er op de buitenkant camera's, zodat het tankpersoneel kan zien wat er buiten gebeurt.

Doordat er zoveel geautomatiseerd is, is de tank lichter, waardoor hij snel is. De Armata kan snelheden van 80 tot 90 kilometer per uur halen. Volgens Lohuis is het de eerste tank ter wereld die zo geautomatiseerd is.

Voertuigen van het type Koerganets-25 rijden over het Rode Plein

De Russen toonden ook de nieuwe Koerganets-25 en de Koalitsia-SV. Het eerste model is een infanterievoertuig, het tweede een artillerievoertuig.

"Opvallend is dat de Armata, de Koerganets-25 en de Koalitsia-SV gebruikmaken van hetzelfde onderstel. Dat komt niet vaak voor in de legerwereld", zegt Lohuis.

Doordat ze hetzelfde onderstel hebben is het een stuk goedkoper om de voertuigen te maken. Daarnaast hoeft het personeel niet meerdere systemen te leren kennen.

Het Russische leger toonde nieuwe tanks en pantservoertuigen

Een ander paradepaardje in Moskou was het raketsysteem Yars. De raket, die kernkoppen kan vervoeren, kan afstanden tot wel 11.000 kilometer overbruggen. "Hij kan zelfs andere continenten bereiken", zegt Lohuis. "Reken maar dat de Amerikanen daar niet blij mee zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl