NOS Nieuws

Rusland viert zege op nazi's zonder westerse gasten

  • EPA
    Militaire helikopters boven het Rode Plein in Moskou tijdens de parade
  • AFP
    Militaire helikopters boven het Rode Plein in Moskou tijdens de parade
  • AFP
    Het Russische leger toonde bij de parade onder meer de Yars-langeafstandsafraket
  • AFP
    Defilé van de Russische strijdkrachten
  • AFP
    Russische troepen marcheren over het Rode Plein op de Dag van de Overwinning
  • AFP
    President Poetin samen met de minister van Defensie Sjojgoe
  • AFP
    Ook de Chinese president Xi Jinping was naar Moskou afgereisd voor de parade

Met militaire parades en bloemen voor veteranen viert Rusland vandaag dat het Rode Leger 70 jaar geleden de troepen van nazi-Duitsland versloeg. Op deze Dag van de Overwinning nam president Poetin op het Rode Plein in Moskou vanmorgen een grote militaire parade af.

Poetin werd vergezeld door stokoude veteranen en door belangrijke buitenlandse gasten als de Chinese president Xi Jinping, de Indiase president Mukherjee en de leiders van Cuba en Venezuela. Westerse regeringsleiders besloten vandaag weg te blijven uit protest tegen de Russische bemoeienis met buurland Oekraïne en de Russische inlijving van de Krim. Bondskanselier Merkel komt morgen naar Moskou om samen met Poetin een krans te leggen bij het graf van de onbekende soldaat.

In zijn toespraak memoreerde Poetin ook de rol van de andere geallieerde landen bij de overwinning op de nazi´s. "Maar jullie zijn onze echte helden", zei de president tegen de veteranen aan zijn zijde.

Poetin vervolgde met een uithaal in de richting van de Verenigde Staten. Internationale samenwerking is de laatste jaren in gevaar gebracht door landen die de macht naar zich toetrekken, zei hij.

Rusland beschuldigt Washington wel vaker van een verstoring van het machtsevenwicht.

Wapentuig

Aan de parade in Moskou deden zo'n 16.000 militairen mee. Het Russische leger greep de gelegenheid aan om modern materieel te tonen zoals nieuwe tanks en pantservoertuigen.

Rusland leed in de Tweede Wereldoorlog enorme verliezen. Historici gaan ervan uit dat er in totaal meer dan 20 miljoen militairen en burgers zijn omgekomen.

Onterecht

De Russen vinden het onterecht dat de westerse genodigden uit Moskou zijn weggebleven, zegt correspondent David-Jan Godfroid, "maar ze maken zich er niet erg druk over."

Russische staatsmedia leggen vooral de nadruk op het belang van China als bondgenoot en handelspartner. "Daarmee proberen ze een beetje onder het tapijt te vegen dat er geen enkele westerse leider is", aldus Godfroid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl