Vice-president Roxana Baldetti
NOS Nieuws

Vice-president Guatemala weg om corruptieschandaal

Vice-president Roxana Baldetti van Guatemala is afgetreden. Ze wordt verdacht van betrokkenheid bij een groot corruptieschandaal in het Midden-Amerikaanse land. Het Hooggerechtshof was een procedure gestart om haar immuniteit te ontnemen.

Een onderzoek van de VN-commissie CICIG bracht eerder aan het licht dat ambtenaren van de douane en van de belastingdienst systematisch documenten vervalsen. Daardoor ontving de staatskas slechts 40 procent van de invoerrechten voor elke vrachtwagen met goederen die het land binnenkwam.

Corrupte ambtenaren en criminele groepen streken elk 30 procent op. Volgens het onderzoek zou met de fraude een bedrag zijn gemoeid van ruim 200 miljoen euro per week.
President Otto Pérez maakte het aftreden van Baldetti bekend.

President Pérez van Guatemala maakte het aftreden van Baldetti bekend op een persconferentie

Jachten en appartementen

De organisatie werd geleid door Juan Carlos Monzón, de privésecretaris van Baldetti. Zij werd zelf al geruime tijd verdacht van illegale verrijking. Ze kocht dure jachten en luxe appartementen in New York en Italië. Het Hooggerechtshof zegt nu voldoende aanwijzingen te hebben om een proces tegen haar te beginnen.

Demonstranten eisten al weken dat zij en president Otto Pérez aftreden. Het Hooggerechtshof zal vandaag vervroegde verkiezingen uitschrijven.

Demonstranten in Guatemala vieren feest na het vertrek van vice-president Baldetti

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl