Dit is de mini-computer C.H.I.P.
NOS Nieuws

Deze computer kost maar 9 dollar

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Dit is C.H.I.P., een computer ontwikkeld door een bedrijfje dat Next Thing Co. heet en die slechts 9 dollar kost. Verwacht geen supercomputer, maar de makers beloven wel dat je gewoon kunt surfen en via YouTube video's kunt bekijken.

C.H.I.P. werkt als een echte pc, maar zo ziet het apparaat er niet uit. De computerchip zelf is gewoon zichtbaar; er zit geen behuizing om heen. Ook moeten er nog een toetsenbord, muis en beeldscherm op worden aangesloten voordat je ermee kan werken. De computer werkt met besturingssysteem Linux.

20 euro verzendkosten

De mini-computer is zo goedkoop doordat Next Thing Co. nauw samenwerkte met de producent van de chip, Allwinner, vertelt mede-oprichter Dave Rauchwerk in bovenstaand filmpje.

C.H.I.P. is alleen wel zo goedkoop dat de verzendkosten, 20 dollar, en bijvoorbeeld het aansluiten van een beeldscherm via een hdmi-kabel, 15 dollar, duurder zijn.

Crowfundproject

C.H.I.P. is nog niet te koop. De makers hebben het product vandaag op crowdfundplatform Kickstarter gezet, in de hoop in de komende 30 dagen minimaal 50.000 dollar op te halen. Dat is binnen een dag gelukt, inmiddels hebben ze meer dan 150.000 dollar binnen.

Mensen die het project met 9 dollar steunen, kunnen C.H.I.P. rond december thuis verwachten. Geef je meer, dan krijg je voorrang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl