Ook de iPhone 6 maakt gebruik van patenten van Ericsson
NOS Nieuws

Ericsson daagt Apple in Nederland voor de rechter

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Het Zweedse telecombedrijf Ericsson daagt Apple in drie Europese landen, waaronder Nederland, voor de rechter. De twee bedrijven liggen met elkaar in de clinch over patenten van Ericsson. De ruzie begon eerder dit jaar in Amerika.

Apple weigert volgens Ericsson in Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland te betalen voor patenten voor het gebruik van mobiele netwerken, de computer-interface, batterijen en besturingssystemen.

De smartphonemaker was nog niet bereikbaar voor commentaar.

5 miljard dollar

"We hebben eerder dit jaar aan Apple voorgesteld om een onafhankelijk persoon naar deze zaak te laten kijken", vertelt Gustav Brismark, die bij Ericsson verantwoordelijk is voor de patenten. "De deadline daarvoor is verstreken. Vandaar dat we naar de rechter stappen."

"We steken per jaar 5 miljard dollar in onderzoek naar technologie, waar andere bedrijven vervolgens gebruik van maken. We vinden het dan niet meer dan netjes dat bedrijven hiervoor betalen."

"De onderzoeken die Ericsson doet kosten veel geld. Licenties zijn een methode om deze kosten terug te verdienen", vertelt patenten-expert Johannes van Melle.

"Voor Ericsson, een bedrijf dat niet zoals Apple veel geld verdient aan telefoons, is dit een belangrijke manier om inkomsten te genereren. Een zaak als deze kan miljoenen euro's aan schadevergoedingen opleveren."

Uitvindingen

Patenten zijn uitvindingen die bedrijven bij officiële instanties kunnen laten vastleggen. Andere bedrijven moeten daardoor betalen voor het gebruik van die uitvindingen. Technologiebedrijven zoals Apple en Ericsson maken er op grote schaal gebruik van.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl