NOS NieuwsAangepast

Joustra: geef beveiligers meer taken

Particuliere beveiligers krijgen mogelijk meer bevoegdheden om zo nodig geweld te gebruiken. De branche praat er met het ministerie van Veiligheid en Justitie over, zegt de voorzitter van de brancheorganisatie Tjibbe Joustra.

De oud-coördinator terreurbestrijding vindt dat de politie te veel taken heeft. Particuliere beveiligers zouden een deel van de taken kunnen overnemen. Zo zouden ze de mogelijkheid moeten krijgen om een winkeldief in de boeien te slaan tot de politie er is.

Joustra zegt tegen het FD dat de aanwezigheid bij evenementen niet tot de kerntaak van de politie hoort. "De politie moet terug naar de maatschappij om het gevoel van veiligheid onder burgers te vergroten. Er valt veel capaciteit vrij te spelen als dergelijke taken worden overgelaten aan particuliere beveiligers. Ik ben ervoor om het geweldsmonopolie van de politie op te rekken en de schroom daarover te laten varen."

Verdachte auto

Ook zouden beveiligers toegang moeten krijgen tot het kentekenregister als ze een verdachte auto zien rijden. "Een beveiligingsauto die een verdachte auto ziet rijden op een industrieterrein, kan nu niet in het kentekenregister om even te kijken of er misschien iets verdachts aan de hand is", zegt Joustra in het interview.

Volgens Joustra zouden deze maatregelen bij de aangekondigde reorganisatie van de politie passen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl