Het hoofdkwartier van de NSA in Amerika
NOS Nieuws

Rechtbank VS: verzamelen telefoongegevens door NSA is illegaal

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Een Amerikaans Hof van Beroep noemt het op grote schaal telefoongegevens verzamelen van Amerikaanse burgers door de geheime dienst NSA illegaal. Het verzamelen valt volgens de rechter niet onder de Patriot Act.

Voorlopig blijft de wet wel in stand. Het Hof vindt het onnodig om nu iets te veranderen, aangezien er nieuwe wetgeving aankomt. Op 1 juni loopt de huidige versie van de Patriot Act af.

Ook kan de rechter niet vaststellen of de NSA op dit moment burgerrechten schendt. Om daarover te kunnen oordelen moet het verzamelen van gegevens in een wet zijn vastgelegd en dat is volgens de rechter niet het geval.

Nieuwe versie

De Patriot Act is ingesteld na de aanslagen van 11 september 2001 en is bedoeld om opsporingsdiensten zoals de NSA meer bevoegdheden te geven, zodat ze makkelijker terroristen kunnen opsporen.

Na onthullingen van klokkenluider Edward Snowden kwam er veel kritiek op het handelen van vooral de NSA. Hij bracht naar buiten dat de inlichtingendienst op een enorme schaal telefoon- en internetgegevens verzamelt, zonder dat duidelijk is waarom die worden bewaard.

In het Congres wordt momenteel gekeken naar een nieuwe versie van de wet, die het aftappen moet beperken. Zowel Democraten als de Republikeinen en het Witte Huis willen dat het mogelijk blijft om metadata te verzamelen. Dat zijn gegevens over het communicatieverkeer, bijvoorbeeld wanneer een bepaald gesprek heeft plaatsgevonden.

Tweede keer

Het is de tweede keer in zes maanden dat een rechtbank in de VS oordeelt dat het handelen van de NSA buiten de wet valt. De rechtszaak was aangespannen door een burgerrechtenorganisatie. Een lagere rechtbank oordeelde eerder dat het afluisteren wel door de wet is toegestaan.

Senator Rand Paul, een van de Republikeinse kandidaten voor de presidentsverkiezingen van 2016, juicht de uitspraak van het Hof van Beroep op Twitter toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl