Dierenarts Allard de Kam in Dierenziekenhuis Amsterdam
NOS Nieuws

'Btw-tarief dierenartsen moet omlaag'

  • Maino Remmers

    Verslaggever

  • Maino Remmers

    Verslaggever

Het btw-tarief voor medische hulp aan dieren moet van 21 naar 6 procent. Daarvoor pleit de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren. "Als de prijzen dalen, zullen mensen eerder een dierenarts bezoeken en kan ernstig dierenleed worden voorkomen", zegt woordvoerder Steffie van Horck.

Volgens haar komt het geregeld voor dat met een relatief simpele ingreep een dier nog jaren kan leven. De drempel moet daarom omlaag. "Wij vinden dat hoge tarief merkwaardig. Medische hulp aan mensen is vrijgesteld van belasting", zegt ze. Een petitie die de vereniging daarover opstelde is door 9000 mensen ondertekend en gaat na de zomer naar staatssecretaris Wiebes van Financiën.

Operatiekosten

Ook dierenarts Allard de Kam van het Amsterdamse Dierenziekenhuis denkt dat een lager btw-tarief verschil maakt. "Als een operatie van een hond ruim 1200 euro kost, dan scheelt dat nogal."

Maar er spelen ook andere problemen, zegt hij. Soms realiseren mensen zich volgens hem onvoldoende wat voor kosten een huisdier met zich meebrengt. Het houden van een kat kost per jaar al gauw 500 euro en een hond 1200 euro. Daarmee betaal je het eten en een jaarlijkse medische controle. Maar als het dier wat mankeert lopen de kosten al gauw op.

Spuitje

Vaak hebben eigenaren het geld niet of hebben het er niet voor over. Dan rest alleen nog een spuitje, zegt dierenarts. "Sommige mensen zien dieren als een luxeproduct. Ze laten wel hun auto repareren maar hebben ze geen geld over voor hun dieren", zegt De Kam.

  • Maino Remmers / NOS
    Dierenarts Allard de Kam met een hond op zijn schoot
  • Maino Remmers / NOS

Dat mensen met weinig geld hun dier wel willen helpen, maar niet kunnen, blijkt uit het verhaal van Claudia. Zij ging dit weekend met haar doodzieke hond Piwi in Amsterdam naar het Dierenziekenhuis. Behandeling had eigenlijk geen zin meer, de hond was hoogbejaard. Maar omdat Claudia in de schuldsanering zit was er geen geld voor een spuitje.

Lijdensweg

"Het is een hele lijdensweg geweest. Overal waar ik kwam wilden ze dat ik eerst cash zou betalen. Gelukkig hielpen ze me hier wel en is Piwi zacht ingeslapen", zegt ze.

Volgens De Kam van het Dierenziekenhuis moeten dierenartsen soms concessies doen, bijvoorbeeld door niet alles door te berekenen aan de klant. "Maar daar moet je mee uitkijken. Voor je het weet staat iedereen hier op de stoep." En hij komt ook vreemde zaken tegen. "Dan zeggen mensen dat ze geen geld hebben, maar een paar dagen later op straat zie je dat ze er nog een hond bij hebben genomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl