Een jongen speelt een spel op de Nintendo Wii U
NOS Nieuws

Winst voor Nintendo, maar niet dankzij verkopen

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Voor het eerst sinds 2011 maakt Nintendo weer winst. In totaal verdiende de Japanse spelcomputermaker 350 miljoen dollar, op een omzet van 4,6 miljard dollar.

De winst is vooral het gevolg van de goedkopere yen ten opzichte van andere valuta. Daar heeft Nintendo flink van geprofiteerd. De productie van spelcomputers wordt betaald met de goedkope yen. De verkoop in bijvoorbeeld dure dollars leverde per saldo meer op.

Attractieparken

Maar doordat de verkopen net als de jaren ervoor lager zijn, is de vraag hoelang Nintendo de winst kan vasthouden. De wisselkoersen van de yen ten opzichte van andere munten wisselt ook en kan zomaar volgend jaar negatief uitpakken.

De verwachting is dat de verkopen van de Nintendo Wii U en de 3DS het komende jaar niet enorm zullen toenemen.

Daarom zoekt Nintendo steeds meer naar alternatieven. Tegelijk met de jaarcijfers maakte het bedrijf bekend dat het gaat samenwerken met de attractieparken van Universal in onder meer Florida. Er worden grote attracties beloofd die draaien om bekende Nintendo-karakters zoals Mario.

Marktleider

Lange tijd ging het erg goed met Nintendo. Zo was het bedrijf in 2008 nog marktleider op de gamemarkt, inmiddels is het ingehaald door concurrent Sony, die goed scoort met Play Station-apparaten.

Daarnaast heeft Nintendo al een aantal jaar last van de opkomst van spellen voor onder meer de iPhone. In antwoord daarop is het bedrijf gaan samenwerken met DeNA, een bedrijf dat spellen voor mobiele apparaten ontwikkelt.

De verwachting is dat het eerste spel van Nintendo en DeNA dit jaar wordt gelanceerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl