Politie bij het nationale oorlogsmonument in Ottawa na de aanslag in oktober
NOS Nieuws

Geheime diensten Canada mogen binnenkort meer

Canadese inlichtingendiensten krijgen binnenkort meer bevoegdheden als het aan het Lagerhuis ligt. Dat heeft een nieuwe antiterreurwet aangenomen na een aanslag op het parlement, vorig jaar.

Premier Stephen Harper is een fervent voorstander van de wet, die het promoten van terreur strafbaar maakt. De Senaat, waar zijn Conservatieve Partij de overhand heeft, keurt de nieuwe wet naar verwachting deze maand ook goed.

Vaag

Met de antiterreurwet mogen de inlichtingendiensten in het buitenland opereren en verdachten eerder oppakken. Ook mag de politie mensen vasthouden zonder aanklacht.

Volgens minister Jason Kennedy van Defensie is de terreurdreiging in Canada nog nooit zo groot geweest. Die komt vooral van jihadisten in het land zelf. Critici vinden de wet te algemeen en te vaag en ze vinden dat de autoriteiten te veel bevoegdheden krijgen.

Erewacht

In oktober vorig jaar schoot een man een militair dood die als erewacht bij het nationale oorlogsmonument in Ottawa stond. Daarna viel hij het parlementsgebouw binnen. De schutter was een Canadese man die moslim was geworden en was geradicaliseerd. Hij werd door een beveiliger gedood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl