Fabio Aru tijdens de Giro van vorig jaar
NOS Wielrennen

Ziek of niet, Aru is Astana's kopman in de Giro

Fabio Aru start zaterdag als kopman van Astana aan de Giro d'Italia, ook al heeft een maagvirus en een daaropvolgende rel zijn voorbereiding flink verstoord. De 24-jarige Italiaan werd vorig jaar derde achter de Colombianen Nairo Quintana en Rigoberto Urán.

De andere geselecteerde renners van Astana zijn de Italianen Dario Cataldo, Davide Malacarne, Diego Rosa en Paolo Tiralongo, de Est Tanel Kangert, de Spanjaarden Mikel Landa en Luis Leon Sanchez en de Kazach Andrei Zeits.

Rel om maagvirus Aru

Aru moest vorige maand de Ronde van Trentino overslaan omdat hij ziek was. Het leidde tot een flinke rel, door enkele prikkelende tweets van de Nieuw-Zeelandse renner Greg Henderson over vermeend dopinggebruik.

"Het is treurig om Aru 'ziek' te zien. Ik hoop dat hij volgende keer 'gezond', oftewel clean, terugkomt in onze sport. Of keer helemaal niet terug", meldde Henderson.

Aru gaf de advocaat van Astana daarna de opdracht om een klacht in te dienen tegen Henderson, die op zijn beurt weer zijn excuses aanbood.

Contractverlenging

Donderdag verlengde Aru zijn contract bij Astana tot en met 2017. Sinds zijn overstap naar de profs in 2012 koerst de Italiaan al voor het team van Alexandr Vinokoerov.

"Fabio is een jonge en ambitieuze kampioen die met zijn ritzeges in de grote rondes al heeft laten zien wat hij kan'', aldus Vinokoerov. "We kijken uit naar de komende drie weken in Italië en de komende drie jaar in koersen over de hele wereld. Hij ontwikkelt zich nog in elke ronde en doet steeds meer ervaring op. Wie weet rijdt hij volgend jaar naast Vincenzo Nibali in de Tour de France.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl