Afluisterstation Bad Aibling in Beieren
NOS Nieuws

'Duitsland beperkt samenwerking met NSA'

De Duitse inlichtingendienst BND heeft de samenwerking met de Amerikaanse NSA grotendeels opgeschort. De Süddeutsche Zeitung en twee omroepen melden dat de BND niet langer gegevens over het internetverkeer, die bij een afluisterstation in Beieren werden verzameld, doorspeelt aan de NSA.

Het besluit zou begin deze week zijn gevallen en een reactie zijn op de recente onthullingen over de samenwerking van de BND en de NSA. Die heeft de Duitse regering ernstig in verlegenheid gebracht.

Vanuit het afluisterstation in Bad Aibling worden voor de NSA nog wel telefoongesprekken en faxen onderschept. Anders dan voor het internetverkeer moeten de Amerikanen een reden geven voor de noodzaak van zulke taps.

Topambtenaren

Eind april werd bekend dat de Bundesnachrichtendienst de NSA jarenlang heeft geholpen bij spionage. Vanuit Bad Aibling werden behalve terreurverdachten ook Europese, Franse en Oostenrijkse topambtenaren in de gaten gehouden. Verder zou sprake zijn geweest van bedrijfsspionage, onder meer bij Airbus en Eurocopter. Airbus en Oostenrijk hebben justitie ingeschakeld.

De Bondsdag wil nu weten wie van de gevoelige samenwerking op de hoogte was. De activiteiten van de BND vallen direct onder het ministerie van bondskanselier Merkel, het Kanzleramt. De zaak leidt ook in de coalitie tot spanningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl