Tom Brady
NOS Sport

NFL: Patriots-ster Brady wist van zachte ballen

Wat al vermoed werd, is nu bevestigd: New England Patriots speelde afgelopen januari inderdaad met te zachte ballen tegen Indianapolis Colts. De thuisclub won dat duel met 45-7 en plaatste zich daarmee voor de Super Bowl, de grote finale van het American football-seizoen in de Verenigde Staten. En die won het ook nog.

In de aanloop naar de Super Bowl kwam het voorval, dat als 'Deflategate' door het leven ging, aan het licht. De NFL kondigde een onderzoek aan en dat is nu afgerond.

Uit het bijna 250 pagina's tellende rapport blijkt dat Jim NcNully, die de kleedkamer onder zijn hoede heeft, en materiaalman John Jastremski vlak vóór het duel met de Colts uit zo veel mogelijk ballen lucht hebben laten lopen. Uiteindelijk waren elf van de twaalf exemplaren te zacht.

Behalve McNully en Jastremski zou ook Tom Brady op de hoogte zijn geweest, de quarterback die de Patriots naar de overwinning in de Super Bowl leidde en zelfs werd uitgeroepen tot waardevolste speler. Hij was kennelijk gebaat bij zachtere ballen, die meer grip bieden en trager door de lucht vliegen. Verder wist niemand ervan, ook coach Bill Belichick en clubeigenaar Robert Kraft niet.

Aan de hand van het rapport zal de NFL zich binnenkort in tweeërlei opzicht uitspreken over de zaak: aan de ene kant een mogelijke straf en aan de andere kant over eventuele maatregelen om herhaling te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl