De vier gezochte IS-leiders
NOS Nieuws

VS zet miljoenen op hoofd IS-leiders

De Amerikaanse regering heeft een miljoenenbeloning gezet op het hoofd van vier leiders van Islamitische Staat. De VS heeft in totaal 20 miljoen dollar (17,5 miljoen euro) over voor informatie over de vier.

De VS heeft het meeste over voor Abdul Rahman Mustafa al-Qaduli, 7 miljoen dollar. Qaduli zou vorige maand de dagelijkse leiding van IS hebben overgenomen nadat IS-leider Baghdadi zwaar gewond was geraakt bij een bombardement.

Qaduli, eind jaren 50 geboren in Mosul, nam in 2004 de wapens op tegen de VS, toen hij zich aansloot bij de tak van al-Qaida in Irak. Nadat hij in 2012 vrijkwam uit de gevangenis sloot hij zich in Syrië aan bij IS.

Propaganda

De VS heeft 5 miljoen over voor zowel Abu Mohammed al-Adnani als Tarkhan Tayumurazovich Batirashvili. Zij spelen belangrijke rollen in de propagandamachine van IS. Adnani geldt als de woordvoerder van de terreurbeweging en de Tsjetsjeen Batirashvili trad met zijn kenmerkende rode baard veel op in video's van IS.

Voor Tariq bin al-Tahar bin al-Falih al-Awni al-Harzi heeft de VS 3 miljoen dollar uitgetrokken. De dertiger uit Tunesië zou leiding geven aan IS in het Turks-Syrische grensgebied.

De VS had een beloning van 10 miljoen dollar staan op het hoofd van IS-leider Baghdadi. Voor al-Qaida-leider Zawahiri heeft de VS nog altijd het meeste geld over: 25 miljoen dollar.

In totaal is de VS op zoek naar 71 terroristen, voornamelijk uit het Midden-Oosten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl