NOS Nieuws

'Veel werkgevers ontslaan flexkrachten'

Bijna 200 organisaties ontslaan flexkrachten vanwege de invoering van de Wet werk en zekerheid (Wwz). Dat zegt vakbond CNV, die daarvoor een speciaal meldpunt heeft.

Op 1 juli gaat de nieuwe wet in. Flexwerkers krijgen dan recht op een ontslagvergoeding. De ING wekte onlangs al de woede van de vakbonden omdat het bedrijf 275 flexwerkers ontslaat voor 1 juli.

Volgens het CNV was dat geen incident. "Werkgevers ontslaan massaal tijdelijke en flexkrachten", zegt voorzitter Maurice Limmen. "Dit is geheel in strijd met de intentie van de Wwz en de geest van het sociaal akkoord."

Overheid

Volgens het CNV is het opvallend dat het ook vaak om (semi-)overheidsbedrijven gaat. "Het ontslaan van mensen met een flexcontract speelt vooral bij onderwijs, zorg, welzijn en andere (semi-)overheidsdiensten. Deze diensten gedragen zich op dezelfde wijze als commerciële organisaties", zegt Limmen.

Concrete voorbeelden van werkgevers die hun flexkrachten ontslaan, wil het CNV niet noemen

Onterecht

ING ontkent dat het vanwege de nieuwe flexwet de uitzendkrachten wegbezuinigt. "Ik vind het zeer onterecht dat we als voorbeeld worden genoemd", zegt ING-topman Ralph Hamers in het NOS Radio 1 Journaal. "We hebben de schijn tegen, omdat we in november al een reorganisatie hebben aangekondigd. Zowel vaste als flexwerkers verliezen daarbij hun baan."

Om schijn tegen te gaan geeft de bank extra compensatie aan flexkrachten die moeten vertrekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl