NOS Voetbal

De 'bizarre' week van Groningen-directeur Nijland

Voor Hans Nijland komt er met de huldiging in de Groningse straten een einde aan een turbulente week. "Het ging van euforie naar heel veel persoonlijk leed. Dat maakt het wel bizar", aldus de algemeen directeur van bekerwinnaar FC Groningen.

Want terwijl de aandacht vooral uitging naar de eerste, echte prijs die zijn club wist te winnen, kreeg Nijland op persoonlijk vlak wat tegenslagen te verwerken.

"Mijn vader is getroffen door een hartaanval, maar gelukkig gaat dat de goede kant op", vertelt Nijland voordat de Groningse ploeg gehuldigd zal worden in de stad.

En daar bleef het niet bij. "Ook het nieuws over het overlijden van de vrouw van Patrick Lodewijks sloeg hier in Groningen als een bom in. Patrick heeft lang bij FC Groningen gespeeld. Als dit gebeurt, dan raakt dat je enorm. Het is van euforie, dat het goed gaat met de club, naar heel veel persoonlijk leed. Dat maakt het bizar."

Verknocht aan FC Groningen

Dat het leven van een voetbaldirecteur ups en downs kent is niet nieuw voor Nijland. Onder zijn leiding degradeerde Groningen uit de eredivisie, en promoveerde de club ook weer. Al negentien jaar is Nijland algemeen directeur bij FC Groningen. Denkt hij nooit aan een andere club, een ander baantje?

"Een paar jaar geleden heb ik wel eens nagedacht om iets anders te gaan doen. Maar op dit moment denk ik niet dat het verstandig dat Hans Nijland bij een andere betaald voetbalclub aan het werk gaat. En nee, dat zeg ik echt niet omdat we de beker hebben gepakt", aldus Nijland.

Het is niet echt alleen Hans Nijland hier bij FC Groningen.

Hans Nijland

"Ik ben verknocht aan deze club, en ben naast directeur ook supporter. Als je algemeen directeur bent, ben je zeven dagen met die klus bezig. Dat zou ik voor een andere club heel eerlijk gezegd niet op kunnen brengen. Dus er zit een enorm stuk clubliefde bij."

Toch zal er een moment komen waarop het 'tijdperk Nijland' eindigt. Wat dan?

"Niemand is onmisbaar", zegt de algemeen directeur. "Maar er komt een moment waarop ik iets anders ga doen, dat is ook hartstikke logisch. Ik zou de club overigens nooit zomaar verlaten. Ik zal er alles aan doen om het hier goed achter te laten. En dan draait de club ook weer door. Vergeet niet: het is niet echt alleen Hans Nijland hier bij FC Groningen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl