Bryan Coquard was de snelste in de boeiende slotfase
NOS Wielrennen

Bryan Coquard wint eerste etappe in Duinkerke

De Fransman Bryan Coquard heeft de eerste etappe in de Vierdaagse van Duinkerke gewonnen. Na een uitermate boeiende finale, met een hoofdrol voor de wind, bleef hij zijn vluchtmakkers Edward Theuns en Ignatas Konovalovas eenvoudig voor in de sprint.

Op de 178 kilometer lange weg van Duinkerke naar Orchies in Noord-Frankrijk lagen wat hellinkjes en zeven pittige kasseistroken, maar het was de wind die een doorslaggevende rol zou spelen.

Met nog zo'n veertig kilometer te gaan reden Theuns, Konovalovas en Damien Gaudin weg en zij kregen later gezelschap van Jevgeni Goetarovitsj, Björn Thurau en het Europcar-koppel Coquard en Antoine Duchesne. Het peloton viel door waaiers uiteen en een door FDJ aangevoerde eerste groep achtervolgers keek voortdurend in de rug van de vluchters.

Bijna ingelopen

Met nog een paar kasseistroken te gaan leek alles weer bijeen te gaan komen, maar Duchesne bleef sleuren aan kop van het vluchtgroepje, ten behoeve van zijn kopman, sprinter Coquard. Vijf kilometer voor het eind leek al zijn werk nog voor niets te zijn geweest, met de achtervolgers op slechts een handvol seconden en nog één kasseistrook te gaan.

Net na die laatste kasseistrook sprongen Konovalovas en Theuns weg. Coquard zag het gevaar, sprong naar het koppel toe en won vervolgens met speels gemak de sprint. De acht Nederlanders in koers, allen uitkomend voor Roompot, speelden in de eerste etappe geen rol van betekenis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl